Ønsker større klimabidrag fra Solberg

NEW YORK (Aftenposten): Responsen var laber blant opposisjonspolitikere og miljøorganisasjoner etter statsminister Erna Solbergs tale i FN tirsdag.

Børge Brende og Erna Solberg på vei til FN-bygningen i New York i går, der sistnevntes tale ikke oppnådde de store ovasjoner fra opposisjonspolitikere og miljøorganisasjoner
Solberg kunngjorde i FN-talen blant annet at to nye land - Peru og Liberia - nå er tatt inn i Norges regnskogprosjekt.
Poul Polman er konsernsjef i matvaregiganten Unilever. Han mener at det vil være økonomisk lønnsomt for bedrifter å prioritere bærekraftighet og miljøvern i årene fremover.

Stats— og regjeringsledere fra rundt 120 land var samlet i FN-bygningen i et forsøk på å komme seg ett steg videre i innsatsen for å redusere klimautslippene.

Møtet, som FNs generalsekretær Ban Ki-moon hadde invitert til, er ikke en del av de internasjonale klimaforhandlingene som skal lede frem til det store klimatoppmøtet i Paris i 2015.

– Men disse samtalene bidrar til å gi forhandlingene et puff videre, sier statsminister Erna Solberg.

Holmås: – Skuffet

I sin tale på FN-møtet tirsdag fremhevet hun blant annet den norske regnskogsatsingen, der Norge bidrar med tre milliarder kroner i året. I går ble to nye land – Peru og Liberia – inkludert i denne satsingen. Norge skal i årene fremover betale for at disse to landene reduserer skoghugsten sin.

Tidligere utviklingsminister Heikki Holmås, som nå er miljøpolitisk talsperson for SV, syntes Solbergs tale var skuffende.

– Hun snakket ikke om hvordan Norge skal kutte i de utslippene hun selv har kontroll over. Vi er nødt til å kutte i oljeutvinningen. Ved å unnlate å si noe om hva Norge skal gjøre med egne utslipp, svikter hun alle oss som gikk i klimamarsjen på søndag, sier han.

Vil ikke kreve endring i Oljefondet

Heller ikke rådgiver Bastian Engelsen Klunde i miljøstiftelsen Zero var spesielt imponert.

– Det er veldig lite hold i det som er kommet på dette klimamøtet. Jeg skulle gjerne sett flere konkrete mål, for eksempel at Solberg snakket om hvordan Norge kan finansiere fornybare energikilder gjennom Oljefondet, sier han.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft marsjerte i New York sammen med over 300.000 andre søndag.

– Det er for stor avstand mellom hva vi hørte folk snakket om i gatene og hva som blir sagt på klimamøtene, sier hun.

Hun synes ikke Regjeringen bør gå inn for å legge føringer på Oljefondets investeringer, men legger til at næringslivet nå i større grad har erkjent at de må kutte i utslippene for å være bærekraftige.

– Vi kommer til å se positive endringer fordi det er økonomisk lønnsomt. Det vil også bidra til at Oljefondet blir naturlig grønnere, sier hun.

Obama-appell

Poul Polman, konsernsjef i matvaregiganten Unilever.

En av næringslivslederne som bekrefter dette budskapet, er Poul Polman, konsernsjef i matvaregiganten Unilever.– Det er folk som sier at vi hindrer vekst ved å takle klimautfordringene. Jeg mener at det er motsatt. Vi kommer ikke til å klare å fortsette å vokse dersom vi ikke tar affære nå, sier han til Aftenposten, og legger til hvordan Unilever har som mål å kun bruke bærekraftig planteolje i produktene sine innen 2020.

Om næringslivslederne trengte en ekstra puff, bidro USAs president, Barack Obama, med en engasjert appell i FN-bygningen i går:

– Alarmklokkene fortsetter å ringe. Folk fortsetter å marsjere. Vi kan ikke late som vi ikke hører dem, vi må svare på oppfordringen, sa presidenten.