Norge

Supporterfraksjoner i Vålerenga

Vålerengafansen er mye mer enn Klanen.

Store flagg og mye lyd, to ting som alltid har vært forbundet med Vålerengas supportere. Her underen cupkamp mot Asker tidligere i år.
  • Øyvind Nordli

Klanen: Uavhengig supporterforening. Blir kalt "12. mann" for sin lojalitet. Kler seg i supporterutstyr, er fredelige og følger VIF i fotball, ishockey og håndball. Stiftet 5. mai 991. Rundt 10 000 betalende medlemmer. Klanen er aksjonær i VålerengaSjappa, Bohemen Sportspub og Vålerenga Vertshus. Utbyttet fra disse aksjepostene blir via Klanens Breddefond fordelt til breddeidretten i Vålerengen Idrettsforening.

Isko Boys er kalt opp etter en politihund i Oslo

Iskoboys/Enga Casuals: Rett før årtusenskiftet brøt enkeltpersoner ut av Klanen og kalte seg Enga Casuals. De ble møtt med stor skepsis, men i 2002 økte andelen casuals. Flere var lei Klanens "høflige applaus, krav til blått antrekk og koseprat". Tok navnet Iskoboys etter politihunden "Isko" på Majorstuen politistasjon. Er knyttet til slåssing. Teller rundt 30 aktive, med mange "hangarounds" (fra-og-til-medlemmer).

Ikaros: Oppsto i 2010. 20 aktive medlemmer med et stort antall "hangarounds". Definerer seg som en ultrasgruppering. Har nære bånd til Enga Yngre, som har vært en undergruppe for Iskoboys og Sirkus Vålerenga. Enkeltmedlemmer har vært involvert i slåssing med andre klubbers supportere. Oppfordrer sine folk til å gi alt på tribunen under kamp. Har også et ideologisk syn mot kommersialisering av fotballen.

Sirkus Vålerenga: Har eksistert i to år. Gutter ned i 15-årsalderen er med. Definerer seg hverken som casuals eller ultras. Ingen kleskodeks som Iskoboys. Er i konflikt med Klanen etter at de blant annet skal ha stjålet et supporterflagg fra motstander. Omtaler seg selv som en "familie med stor takhøyde der ingen er A-4 mennesker".

Kilde: Wikipedia / Grupperingenes egne nettsteder