Norge

Wara: Hundeaksjon mot skoleelever krever mistanke

Under en forebyggende politiaksjon på en skole i Florø, ble to elever pågrepet. Slike hundeaksjoner krever lovhjemmel og mistanke, sier justisministeren.

Under en forebyggende politiaksjon på en skole i Florø, ble to elever pågrepet. Slike hundeaksjoner krever lovhjemmel og mistanke, sier justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 • NTB

Venstres stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad stilte justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) et skriftlig spørsmål om hvorvidt aksjonen ved Flora videregående skole var lovlig, skriver Bergens Tidende.

Ti politibetjenter, fire politistudenter og to narkotikahunder deltok i det som skulle være en forebyggende aksjon. Etter at hundene markerte, ble to 18 år gamle elever pågrepet. De hadde ikke narkotika på seg, men erkjente ifølge politiet senere at de hadde hatt det.

Grimstad ville vite om politiet kunne gjennomføre et slikt søk uten «kvalifisert mistanke om straffbare forhold». Han viser også til at justisdepartementet i 2013 ba politiet slutte med hundeaksjoner på skoler

Wara skriver i sitt svar at søk rettet mot elever og deres eiendeler «krever et hjemmelsgrunnlag uavhengig av om det skjer som ledd i etterforskning eller forebygging», og at det dette igjen forutsetter kvalifisert mistanke. Skolen kan samtykke til søk på skolens område, men «elever og deres eiendeler bør holdes adskilt fra slike søk», skriver Frp-statsråden.

Politiet i Sogn og Fjordane skal slutte å bruke politihunder på forebyggende skolemøter.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Væpnet politiaksjon på skole i Askim etter trussel om skoleskyting

 2. NORGE
  Publisert:

  Elev pågrepet etter spøk om skoleskyting på Osterøy

 3. NORGE
  Publisert:

  Drapssiktede i Vinstra har gått i samme klasse som den drepte jenta

 4. OSLO
  Publisert:

  Skole tar grep etter tyverier. Ber elever unngå å ta med Airpods, solbriller, kontanter og dyre luer.

 5. NORGE
  Publisert:

  Den drapssiktede på Vinstra avhørt av politiet

 6. NORGE
  Publisert:

  Naboen sto på låven da han hørte rop om hjelp. Ble skadet da han gikk imellom.