Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bekrefter funn av overvåkingsutstyr

Torsdag ble Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) informert om Aftenpostens funn av falske basestasjoner. Fredag startet de egne undersøkelser rundt sentrale bygninger i Oslo sentrum.

  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen

— Vi tar dette meget alvorlig, sier Hans Christian Pretorius, avdelingsdirektør i NSM.

Aftenposten har avslørt at det utenfor Stortinget og regjeringskontorene er plassert avansert spionutstyr som overvåker mobiltelefoner.

— Vi startet egne undersøkelser med en gang vi ble informert om dette fra Aftenposten, forteller Pretorius.

Det er ikke kjent hvem som har utplassert de falske basestasjonene (såkalte IMSI-catchere), som er utstyret som brukes til å overvåke mobiltrafikk.

Dette er telefonen som Aftenposten har brukt i sine innledende undersøkelser om falske basestasjoner. Bildet er tatt under statsråd på Slottet i november, og viser utslag av "mistenkelig aktivitet", som kan indikere at det er falske basestasjoner i nærheten mens møtet med ministrene pågår.

Pretorius bekreftet i går ettermiddag at sikkerhetsmyndigheten har gjort funn av signaler fra IMSI-catchere i Oslo sentrum.— Vi startet i en prioritert rekkefølge rundt stedene Aftenposten har vært. Vi undersøker dette spesielt med fokus på der det er et skjermingsverdig behov. Det er selvfølgelig i regjeringskontorer og andre viktige bygg, sier Pretorius.

— Vårt oppdrag dreier seg om de objektene som er samfunnskritiske, legger han til.

Sjekket sentrale bygg fredag

— Resultatene fra Aftenpostens undersøkelser gjør at vi kan spisse våre egne undersøkelser. Det gjorde vi fredag, sier Pretorius.

- Har dere, i likhet med Aftenposten, også gjort funn av IMSI-catchere?

— Vi har funnet ting. Vi har ikke dataene klare slik at vi kan angi nøyaktig på de samme stedene. Men vi har også fanget opp signaler fra det som er IMSI-catchere sentralt i Oslo, sier Pretorius.

— Det er for tidlig å si hvor mange og hvor, eller hvilken type og kapasitet de har. De har vi ikke analysert ferdig siden vi gjorde undersøkelser fredag, sier Pretorius.

Krevende å avsløre

Pretorius synes funnene er bekymringsverdig.

— Vi vet ikke intensjonen til de som står bak, hvorfor disse IMSI-catcherne er der, og hva som samles inn. Det er det vi nå jobber med å kartlegge, sier han.

- Som all annen elektronisk trafikk som er det viktig å sikre vår kommunikasjon. Hvis det her er sårbarheter som utnyttes, så vil vedkommende ha mulighet til å kartlegge, lytte til samtaler og vite hvor folk befinner seg, er det opplagt uheldig, sier han.

NSM viser til at det er kan være meget vanskelig å avdekke nøyaktig hvor en IMSI-catcher står.

— Man vil kunne oppleve at utstyret ikke står på hele tiden. Signalene kommer og går. Dessuten må signalene korreleres mot faktiske basestasjoner. Dette er krevende, både i forhold til teknisk utstyr og tid.

Les bakgrunnssaken: Stortinget og statsministeren overvåkes

Les også: PST om mobilspionasjen: Veldig mange aktører kan tenkes å stå bak

Dette er telefonen som Aftenposten har brukt i sine innledende undersøkelser om falske basestasjoner. Bildet er tatt under statsråd på Slottet i november, og viser utslag av "mistenkelig aktivitet", som kan indikere at det er falske basestasjoner i nærheten mens møtet med ministrene pågår.