Norge

Rødt farenivå ved Mannen – beboere evakuert

Ni beboere ved fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal har nok en gang måttet evakuere som følge av store bevegelser i fjellet. Farenivået er økt til rødt.

Beboerne ved fjellet Mannen i Rauma i Møre og Romsdal evakueres for sjuende gang onsdag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
  • og NTB

Rødt farenivå indikerer ekstrem rasfare, og det er sjuende gang beboerne ved fjellet Mannen i Rauma må evakueres. Forrige gang var 10. august, og NVE varslet allerede den gangen at det ville bli flere evakueringer utover høsten.

– Vi ser i kveld at det er såpass stor økning i bevegelsene i fjellet, at vi har hevet det til rødt farenivå, fortalte geolog Gudrun Majala i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB sent onsdag kveld.

Raumabanen stengt

Klokken 23.30 var beboerne evakuert fra området. Operasjonsleder Per Åge Ferstad i Møre og Romsdal politidistrikt har opplyst at det er snakk om ni beboere.

– Vi er der oppe og forvisser oss om at de har forlatt området. Det er i all hovedsak kommunen som ordner med evakueringen. Dette er jo så etablert nå, sa operasjonslederen til NTB.

Sivilforsvaret har siden onsdag kveld vært på plass for å holde vakt ved fjellet. Samtidig har politimesteren utstedt ferdsels- og oppholdsforbud. Dermed er også Raumabanen stengt mellom Bjorli og Åndalsnes.

Fjellpartiet Veslemannen har blitt fotografert i mange omganger de siste årene. Beboerne i området ble onsdag kveld evakuert for sjuende gang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Meldt mer regn

Majala i NVE sier at fjellet gjennom onsdagen har reagert selv på små mengder nedbør.

– Det har vært 6,3 millimeter det siste døgnet og 0,3 millimeter den siste halvtimen, sa hun i 23-tiden onsdag.

Det er varslet regn fram til tirsdag, men med noe lavere temperaturer, opplyser NVE i en pressemelding.

Pressekonferanse torsdag

Hastighetene i fjellet er nå over 10 centimeter om dagen i øvre del av Veslemannen og rundt 1,5 centimeter i nedre del. Allerede onsdag ettermiddag hevet NVE farenivået til oransje.

Fra ettermiddagen til kvelden rakk hastigheten å doble seg, og NVE tok derfor ingen sjanser, særlig fordi det begynte å gå mot kveld og natt, fortalte Majala.

I fjor høst forsøkte NVE å pøse på med vann til fjellet i håp om å utløse et ras, men den løsningen har de nå gitt opp. NVE har varslet at de vil holde en pressekonferanse sammen med kommunen klokken 10 på Rauma kulturhus torsdag.

Les mer om

  1. Mannen