Spinnglatte veier på Østlandet – biler ligger strødd

Underkjølt regn har ført til mange ulykker og utforkjøringer på Østlandet torsdag.

To biler kjørte av veien på det glatte føret på E18 ved Slitu i Østfold torsdag formiddag.

Meteorologisk institutt har sendt ut et farevarsel om vanskelige kjøreforhold første del av torsdagen som følge regn som er ventet å fryse på bakken.

Farevarselet gjelder for Buskerud, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark.

Torsdag formiddag meldte politiet i Sør-Øst og Øst om en rekke trafikkulykker, både i Kongsberg, Eidsberg, Hakadal, Gjerdrum og på E6 ved Kløfta og Jessheim.

– Hovedveiene begynner å bli godt strødd eller saltet, men det er fortsatt problemer på sideveiene. Torsdag ettermiddag begynner det å roe seg ned, sier trafikkoperatør Trine Lindstad ved Vegmeldingssentralen ved 14-tiden.

Mange mindre ulykker

Så langt er det ikke meldt om alvorlige personskader, men på E18 ved Slitu i Østfold måtte to personer sendes til legevakten for sjekk etter at to biler regelrett skled av veien, ifølge Øst politidistrikt.

– Politiet i Øst får inn mange meldinger om glatte veibaner og trafikkulykker langs veiene. Dette gjelder pr. nå Indre Østfold og området Kløfta, Skedsmovollen og Gjerdrum. Politiet henstiller alle som ferdes på veiene om å ta hensyn til føret og tilpasse farten deretter, skriver politiet på Twitter.

I trappen ned til Iladalen i Oslo måtte Mona Nyborg (35) med datteren Ragbhild (3) holde seg fast på det såpeglatte underlaget.

Vegtrafikksentralen meldte i 11-tiden at fylkesvei 120 fra Skedsmokorset til Ask i Akershus en periode var sperret på grunn av flere pågående bilberginger. «Det skal være vanskelig kjøreforhold på strekningen», heter det.

NAF anslår overfor NRK at de har hatt 40–50 oppdrag i Oslo og Akershus siden klokken 08.00 tredje juledag.

Desember er den største kollisjonsmånedene i året. I fjor var tredje juledag den fjerde største kollisjonsdagen i desember for Frende forsikring.

– Det kan bli glatt i dag sør i Troms. Vi har sendt ut farevarsel om vanskelige kjøreforhold på grunn av regn som fryser på bakken frem til tidlig i ettermiddag, tvitrer Meteorologene.

Dette bildet viser hvordan det så ut i en gate på Kjelsås i Oslo 3. juledag.

Ikke mange brudd så langt

I og rundt Oslo har ikke de glatte veiene så langt ført til mange bruddskader.

– Det er litt mer enn en normal hverdag når det ikke er glatt, sier sykepleier Marielle Martinsen ved Nedre Romerike Legevakt om antall skader og brudd.

Hun tror mange som sogner til deres område er bortreist i julen, og antyder at det bidrar til å holde skadeomfanget nede.

Nedlesset av julegaver på glatt føre: Da kan det være greit å sikre seg i en nedstrødd veibane. Her fra Akersveien i Oslo.

I Oslo meldes det så langt om få skader. Via en pressevakt ved Oslo universitetssykehus, opplyser Knut Melhuus, leder av ortopedisk avdeling ved Skadelegevakten at det i går var 100 skader totalt mot normalt 190. Han påpeker at det alltid er stille i julehelgen bl.a. fordi få er ute. Av den grunn mener han at vær og føreforhold i mindre grad påvirker skadeomfanget.

– Det er ikke noen flere skader enn vanlig hos oss. Kanskje folk holder seg innendørs. Det opplyser pressevakten i Vestre Viken etter å ha undersøkt forholdene ved akuttmottakene i Bærum, Drammen, Ringerike og Kongsberg.