Norge

Buss mot minibuss i Stryn – 21 skadet

21 koreanske og belgiske turister ble skadet, fem av dem kritisk, da en turistbuss og en minibuss kolliderte i Stryn i Sogn og Fjordane.

18 personer er skadet etter at en buss og en minibuss kolliderte på fylkesvei 60 ved Staveneset i Stryn i Sogn og Fjordane søndag
  • Robert Veiåker Johansen
    Journalist
  • og NTB

Ulykken skjedde like utenfor en tunnel på fylkesvei 60 ved Staveneset. Politiet meldte om ulykken klokken 14.37 søndag.

– Kjøretøyene kolliderte front mot front. Undersøkelser tyder på at det er minibussen som har kommet over i motsatt kjørefelt, sier operasjonsleder Stein Rune Halleraker i Vest politidistrikt til NTB.

Politiet opplyste først at tre personer ble kritisk skadet og at disse befant seg i minibussen. Helse Førde melder senere at tilsammen fem personer er kritisk skadet.

Et redningshelikopter, to luftambulanser og en ambulansebil har fraktet de fem kritisk skadede til Førde sykehus og Haukeland universitetssjukehus.

Fylkesveien ble stengt en tid etter ulykken. Klokken 18.00 var veien åpnet igjen.

16 til legevakt

Turistbussen hadde 33 koreanske passasjerer, i tillegg til en litauisk sjåfør. Bussen kom kjørende mot Loen. I minibussen, som var på vei fra Loen, satt det fem belgiske passasjerer og en belgisk sjåfør, ifølge Halleraker.

Tilsammen 16 personer som er lettere skadet, ble fraktet til legevakten i Stryn. Kommunen, Statens havarikommisjon for transport og Arbeidstilsynet er varslet om hendelsen.

Åpner legekontor

Stryn kommune har åpnet det vanligvis søndagsstengte legekontoret for å behandle de skadede, opplyser ordfører Sven Flo i Stryn kommune til NRK.

– Der samler vi alle leger vi kan få tak i, og det blir en form for selektering av skadede i tilfelle de må sendes videre, sier Flo.

Med flere turistattraksjoner i området er det i sommer stor trafikk gjennom Stryn kommune, og Flo sier det kan skje flere bussulykker som følge av den enorme trafikkmengden.

– Likevel vil det alltid komme overraskende på oss og da må vi håndtere det, sier han.

Knust front

Et vitne forteller at hun raskt skjønte at det var snakk om en alvorlig ulykke.

– Høyrefronten på bilen var helt ødelagt. Bussen var også knust i sin front og på siden. Det var tydelig at folk var skadet og hadde vondt. Vi kunne ikke gjøre mer enn å hjelpe og trøste, sier Åse Evebø som var en av de første som kom til ulykkesstedet, til NRK.