Danske vikinger var barskest

Hvilke vikinger var de barskeste – de danske eller de norske? Et dansk vitenskapsnettsted har invitert to forskere til holmgang.

TV-serien <i>Vikings</i> har fått interessen rundt de gamle vikingene til å eksplodere. Men hvem av dem var barskest?

HBOs serie Vikings , historien om vikingen Ragnar Lothbrok, har skapt en ny vikingefeber. Lothbrok er både smart, tøff og voldelig. Og slik var de utagerende vikingene som herjet og erobret fra ca. år 800 til 1050, skal vi tro historien. I 793 slo de til mot klosteret Lindisfarne på kysten av det nordøstlige England. Senere la de under seg store deler av de britiske øyene i det som kalles Danelagen.

Se video: HBOs Vikings, trailer

Skapte Normandie

Også på den andre siden av den engelske kanal slo vikingene rot. Hertugdømmet Normandie ble for eksempel etablert på 900-tallet etter landavståelser til Rollo. Både dansker og nordmenn tar til seg denne markerte vikingen. I Norge liker vi å tro at han er identisk med møringen Gange-Rolv.

Vikinger og vikingetid er noe vi i dag nærmest ser på med stolthet, tross en fremferd og voldelighet som skapte panikk i samtiden. Men var det danske eller norske vikinger som var de barskeste?

Historisk holmgang

Norske Dagfinn Skre er ekspert på vikingetiden, og ledet blant annet utgravningene på vikingebostedet Kaupang utenfor Larvik. Her har det bodd vikinger fra ca. 700-tallet.

Det danske nettstedet videnskab.dk har – med utgangspunkt i et leserbrev fra et dansk-norsk par – latt de to forskerne Søren Michael Sindbæk og Dagfinn Skre ta utfordringen og invitert dem til en historisk holmgang.

– Nordmennene var nok de mest fryktesløse sjømenn. Det var de som seilte over Atlanterhavet og bosatte Island, Grønland og Færøyene, innrømmer danske Søren Michael Sindbæk. Han mener imidlertid at det var de danske vikingene som var mest involvert i erobringen av England.

Norske Dagfinn Skre innrømmer at danske vikinger var sterkest i de innbyrdes oppgjørene.

– Man kan si at danske konger fra tid til annen styrte områder som senere ble en del av kongeriket Norge, mens norske konger ikke styrte i Danmark, medgir han.

Videnskab.dk konkluderer med en knepen seier til danske vikinger. Les hele historien deres her.

Les også:

Vil ha norske vikinger inn på verdensarvlisten

[TV-serie får kritikk for vranglære om vikinger](TV-serie får kritikk for vranglære om vikinger)