Norge

Dobling i antall mobiltyverier

 • Emma Tollersrud

Mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner var blant beslagene som ble gjort av politiet etter at de aksjonerte mot en leilighet på Grønland i Oslo 3. november. Fem personer ble pågrepet i aksjonen. Foto: Politiet / NTB scanpix

 • Husk at du bærer med deg en gjenstand verdt 5000 kroner, ber forsikringsselskapene.

— Folk må begynne å passe bedre på telefonen sin, sier assisterende informasjonssjef Emma Vennesland i Europeiske forsikring til DN.no.

Forsikringsselskapene har punget ut over 50 millioner kroner i erstatning for mobiltyverier så langt i år. Det er en økning på åtte prosent fra hele fjoråret, viser tall fra Europeiske forsikring, som fører detaljert statistikk over antall mobiltyverier.

Se tipsene om mobiltelefonsikkerhet i faktaboksen.

- Husk verdien

— Når du er ute er det viktig å huske på at du bærer med deg en gjenstand med en verdi på 5-6 000 kroner. Hvis du hadde båret med deg dette i sedler ville du ikke lagt dem fra deg på et bord når du gikk på do, sier Vennesland.

Det ligger an til ny rekord i mobiltyverier i år, ut fra Europeiskes prognoser å dømme. Europeiske er den største tilbyderen av reiseforsikring, med en markedsandel på 40 prosent.

- Vi har ropt et varsko om tyverier av mobiltelefoner, som over tid har satt grå hår i hodet på oss, fortsetter Vennesland.

afp000632233-8IRzR0jfA2.jpg Foto: Poppe, Cornelius

1,8 prosent oppklares

Økningen har sammenheng med at verdien på telefonene har økt betraktelig. Samtidig har tyveri av andre verdisaker, som kontanter, smykker, fotoapparater og klokker, sunket, ifølge DN.

Samtidig som antall mobiltelefontyverier har økt, har også oppklaringsprosenten steget noe. Men den er fortsatt lav: Så langt i år har den ligget på 1,8 prosent, opp en prosent fra i fjor, skriver DN.

Et godt fungerende andrehåndsmarked for videresalg i Norge og utlandet, er årsaken, påpeker politiet overfor avisen.

200 millioner årlig

Forsikringsselskapene utbetaler årlig om lag 200 millioner kroner i forsikringspremier for elektronisk utstyr som blir stjålet, skadet eller forårsaker ulykker. De ber forbrukerne vise større forsiktighet.

Også Gjensidige, Tryg og DNB er bekymret.

— Vi behandler langt flere smarttelefonsaker enn tidligere, og det ser ikke ut til at vi vil se noen nedgang i dette. Mobiltyveri er et problem både for brukerne og for forsikringsselskapene, sier informasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige forsikring til DN.no.

Vil ta helerne

Les også

10.000 mobiltelefoner stjeles i Oslo hvert år

Denne uken slo Oslo-politiet til mot flere mobiltelefonforhandlere i Oslo, med mål om å ramme omsetningsleddet og finne ut hvor tyvgodset tar veien. Sammen med Tollvesenet skal de være tett på butikker som selger mobiltelefoner og annen elektronikk i indre Oslo.Det koster om lag 2000 kroner for en stjålet Iphone 5, ifølge politiet.

— Det finnes helere som lever av dette i Norge, og telefonene blir omsatt videre til personlig bruk. Noe selges på Finn, andre på bruktmarkeder, og noe forsvinner ut av landet, sa Roar Kvassheim, som leder lommetyverigruppen i Oslo-politiet, til Aftenposten i sommer.

Én aksjon - 28 telefoner

Før 2011 lå antall anmeldelser for mobiltyveri stabilt på om lag 10 000 årlig. Men mellom 2011 og 2012 så politiet en økning fra 15 000 til 18 000.

For en måned siden ble det beslaglagt 28 stjålne mobiltelefoner i en aksjon mot en butikk på Torshov. En 30-åring som jobbet i butikken, ble dømt for heleri og utvist fra landet.

 1. november slo politiet til mot en leilighet på Grønland, der det ble funnet minst 22 telefoner, flere av dem knyttet til tyverier.
Les også

Fant flere titall mobiltelefoner etter razzia på Grønland

Doblet straffen

I september ble straffen for mobiltyverier nesten doblet, etter en dom i Høyesterett. Tidligere har normalstraffen vært fengsel i 50-75 dager, men nå er den hevet til 90 dager fengsel for profesjonelle lommetyverier på offentlig plass.

At antallet tyverier har økt kraftig de siste årene, er en viktig årsak, i tillegg til hensynet til forsvunne personlige data. I høyesterettsdommen ble det også understreket hvor uunnværlig mobiltelefonen er blitt som hjelpemiddel i dagliglivet.

Les også

Høyesterett nesten dobler straffen for mobiltyverier

« Disse profesjonelle lommetyveriene er samfunnsskadelige og rammer de fornærmede hardt, ikke minst ved tyveri av avanserte mobiltelefoner. De begås også på offentlige sted hvor mange må ferdes og behovet for trygghet er stort.», heter det i dommen.

Mange tatt i vår

I første kvartal 2013 gikk antall lommetyverier ned for første gang på lenge. Mange lommetyver ble arrestert og dømt, og flere helere med lagere av stjålne mobiltelefoner ble tatt. Arbeidet ble i stor grad ledet av en innsatsgruppe mot lommetyverier ved Sentrum politistasjon.

Ikke bare har politiet fått mange lommetyver bak lås og slå, men rett før påske klarte man også å følge sporene til neste ledd og tok helere som hadde lager av stjålne mobiltelefoner.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Seks punkter om norsk kriminalitet i fjor

 2. BOLIG

  Dette visste du nok ikke at innboforsikringen din kan dekke

 3. REISE

  Dette er de dyreste landene å bli syk i

 4. REISE

  Ung og reiseklar? Du kan spare mye på å forsikre deg riktig

 5. REISE

  To får terningkast seks: Her er de beste reiseforsikringene i sommer

 6. SPREK

  Mari er blitt frastjålet ni sykler på fire år