Plutselig står kongen på perrongen

Fredag ettermiddag - helgestemning på Nationaltheatret stasjon. Mange er på vei hjem eller skal ut på tur. Plutselig står kong Harald der, med et lunt smil.

– Jeg står og venter på toget, og så kommer denne mannen ruslende, sier Kåre M. Hansen, som tok bildet av Kong Harald på Nationaltheatret stasjon fredag. Men det var mannen til høyre, Atle Riis Myhrvold som fikk praten.

Kåre M. Hansen, som tok bildet av kongen på perrongen, bor i Vestby i Akershus. Han var på vei hjem fra jobb, litt stresset fordi han skulle holde selskap for å feire konas 60-årsdag.

I den dårlige belysningen på stasjonen var han først litt i tvil om det virkelig var Kongen. Men da han så to livvakter med propp i øret, ble han sikker. Hansen er tidligere Aftenposten-journalist og vant til å ha øynene med seg.

– Da jeg sto foran kongen fikk jeg fryktelig lyst til å spørre om han kunne sende en hilsen til min kone, som heter Sonja, på 60-årsdagen. Men jeg skjønte jo at han var ute i privat sammenheng og ville ikke plage ham, sier Hansen.

– Det ble imidlertid et poeng i talen jeg holdt senere på kvelden.

Han hadde tid til å hente frem mobiltelefonen fra ryggsekken og tok noen få bilder.

– Jeg synes det var en så unik situasjon at jeg hadde lyst til å dokumentere det. Kongen var smilende og avslappet, og småpratet med folk. Jeg tror ikke det var så mange rundt som faktisk så at det var ham, sier Hansen.

Kongen går på toget fredag ettermiddag. Hvor han skal, vites ikke.

Atle Riis Myhrvold var også på perrongen, og forteller til Aftenposten at han fikk seg en skikkelig overraskelse da kong Harald sto på akkurat det stedet han pleier å stå når han hver dag tar toget hjem fra jobben.

– Jeg tenkte, nå eller aldri! Skal jeg en gang i livet få slått av en prat med vår fantastiske konge, måtte jeg benytte anledningen. Så jeg gikk bort til ham uten at noen av livvaktene reagerte.

– Hva sa du?

– Jeg sa at det er supert at han bruker toget. Jeg sa du uten å tenke på etikette. Jeg tror ikke han reagerte på det , for han smilte lunt og la til at han ikke skulle ta DAl-toget som jeg, men Flytoget. Da det kom, ga jeg han tommelen opp, og dermed var han av gårde, forteller Atle Riis Myhrvold.

Han synes som Hansen at det er fantastisk å ha en konge som reise kollektivt.

– Han kunne latt seg kjøre av privatsjåføren, men han valgte noe annet. Det viser at han er en konge som har stor verdi for det norske folk. Jeg fikk iallefall en opplevelse for livet.

Slottet: - Ikke uvanlig

– Det er ikke uvanlig at kongen tar tog. Det gjelder hele kongefamilien, sier assisterende kommunikasjonssjef på Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen.

– Det reserveres et område for dem om bord på toget, opplyser han.

Det berømte bildet fra desember 1973 av kong Olav som tar trikken for å dra på skitur i Nordmarka. Det er oljekrise, og kongen vil være med på å spare olje som alle andre. Han rekker frem en tier til konduktøren, men kongens eskorte, som sto bak i vognen, hadde allerede ordnet billett.

Til Maihaugen mandag, gullbryllup onsdag

Slottet kommenterer aldri kongefamiliens private program, så hvor kong Harald var på vei denne fredagen, vites ikke.

Mandag skal kong Harald, dronning Sonja, kronprinsparet og prinsesse Märtha delta ved åpningen av dronningens barndomshjem, som er flyttet til Maihaugen på Lillehammer. Arrangementet er privat, og inviterte gjester deltar.

Onsdag feirer kongeparet gullbryllup med festgudstjeneste i Oslo domkirke. I forkant vil paret kjøre nedover Karl Johan i samme bil og på samme rute som under bryllupet for 50 år siden.