Norge

«Mirakelmedisin» ble markedsført med røverforskning

En av de mest alvorlige sidene med såkalte røvertidsskrifter, er at de misbrukes for å publisere falsk forskning og gi den et skinn av seriøsitet.

Klimafornektelse. Mirakuløs kreftbehandling. Fantastiske slankekurer. Mye kan bli «hvitvasket» i forskningstidsskrifter uten kontroll.

 • Trond J. Strøm
  Journalist / researcher
 • Hilde Lundgaard
  Journalist

Den tyske kvinnen hadde kreft i fjerde stadium. Legene levnet henne ikke noe håp. Da fant hun det som så ut som vitenskapelige studier om et medikament. Tilsynelatende den rene vidunderkuren.

Kvinnen tidlig i 40-årene var som en kreftekspert å regne, forteller hennes nærmeste venninne til Aftenpostens samarbeidspartner i «Fake Science»-prosjektet, Norddeutscher Rundfunk (NDR). Kreftpasienten hadde lest alle studier hun kom over.

I en e-post til venninnen noen måneder før sin død, skrev hun:

– Jeg har også håp. Google GCMAF når du har tid. Det vil kurere meg én gang for alle.

Produsenten av GCMAF, Immuno Biotech, markedsfører stoffet aggressivt som et vitenskapelig testet legemiddel. Da NDR viser de angivelig vitenskapelige studiene til den erfarne krefteksperten Jetta Hübner, bruker hun ikke lang tid på å fastslå:

– De er så mangelfulle at de egentlig ikke skulle ha vært publisert i et vitenskapelig tidsskrift i det hele tatt.

Stilles for retten i London

NDRs journalister fant ut at mange av studiene var publisert i såkalte røvertidsskrifter, tidsskrifter som publiserer hva som helst mot betaling og uten fagfellevurdering.

Pasienten orket ikke en femte runde med cellegift og satset i stedet på høye doser GCMAF. Hun døde i juli 2016.

Produsenten av GCMAF, Immuno Biotech, anbefaler pasienter med kreft i fjerde stadium å ta 1 ml av middelet fem ganger i uken. En dose på 2,2 ml koster 600 euro.

David Noakes er adm.dir. i Immuno Biotech, som solgte GCMAF som en vidunderkur mot det meste. (Skjermdump fra reklame på Youtube.)

Immuno Biotech hevder i reklamen at middelet skal kurere kreft, autisme, ADHD, herpes, Alzheimer, MS og en lang rekke andre alvorlige sykdommer – helt uten bivirkninger. Administrerende direktør, David Noakes, stilles i november for retten i London. Han er tiltalt for å promotere middelet, samt for hvitvasking av store pengebeløp.

Aftenposten har ikke funnet noen som reklamerer for salg av GCMAF i Norge nå.

Steinar Madsen i Statens legemiddeltilsyn sier det ikke finnes forskning som viser at GCMAF har de fantastiske effektene det reklameres med.

Aftenposten har bedt Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk se på den påståtte forskningen som Immuno Biotech mener gir belegg for at GCMAF er den reneste mirakelmedisin.

– Jeg tror vi trygt kan konkludere med at det ikke finnes noen forskning som viser at GCMAF virkelig har slike fantastiske effekter. At det kan være små effekter, kan ikke utelukkes – men dette er på ingen måte noen kur for alle de sykdommene det angis, fastslår Madsen i en e-post.

 • Les hvordan Aftenpostens journalister slapp inn på konferanse med tulleforskning.

Vidunderlige slankehistorier

En annen gruppe som lengter etter gode forskningsnyheter, er mennesker med alvorlig overvekt. Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt og professor ved Universitetet i Oslo, har sett utallige eksempler på tilsynelatende fantastiske kurer, dokumentert med «forskning viser at ...».

– Problemet med useriøse studier i røvertidsskrifter er at de blir sitert som seriøse studier, sier Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt.

Som regel har «forskningen» vært presentert i useriøse røvertidsskrifter.

– Problemet er at de blir sitert som seriøse, og det bruker markedsførerne for det det er verdt. Da har de dokumentasjonen de trenger. Pressen kan lett sitere, og leserne blir lurt.

Hjelmesæths råd til folk på jakt etter en vidunderkur er enkelt: Virker det for godt til å være sant, er det gjerne det.

Avviser klimaendringer – med kvasivitenskap

Heller ikke klimaforskning er enkel å henge med på for folk flest.

Klima- og energitenketanken EIKE (Europäisches Institut für Klima und Energie) er en tysk tenketank som hevder at menneskeskapte klimaendringer ikke er vitenskapelig bevist. Visepresident Michael Limburg er også medlem av og tett assosiert med det høyrepopulistiske partiet Alternativ für Deutschland (AfD). Han stiller ofte opp som klimaekspert for partiet i tyske politiske forsamlinger.

Michael Limburg er visepresident i den tyske tenketanken EIKE, som kjemper for å bevise at klimaendringene ikke er menneskeskapte.

NDR har sett på publikasjonene til EIKE. Minst syv er publisert i kjente røvertidsskrifter som ikke har fagfellevurdering av artiklene, men som hevder å ha det.

Konfrontert med dette, sier Michael Limburg til NDR:

– Einsteins relativitetsteori ble heller ikke fagfellevurdert av noen. Hva vil dere jeg skal si? Du prøver å devaluere studiene uten å se på innholdet.

Har ikke svart på henvendelser

NDRs gravejournalister Svea Eckert og Peter Hornung kom også over andre bransjer som benyttet seg av røvertidsskriftenes mulighet for publisering uten kvalitetskontroll. Blant annet en artikkel fra forskere tilknyttet tobakksgiganten Philip Morris, som presenterte en sigarett som ikke var helseskadelig.

Immuno Biotech og adm.dir. David Noakes er bedt om kommentarer av NDR, men har ikke svart. Philip Morris International har heller ikke svart på henvendelser fra NDR.

Les mer om

 1. Forskning og vitenskap
 2. Kreftbehandling
 3. Klimaforskning
 4. Overvekt
 5. Kreft
 6. Røverforskning