E-tjenesten: Russland har mistet rakett i Barentshavet - uvisst om den er atomdrevet

Etterretningstjenesten bekrefter nå at Russland har hatt mislykkede missiloppskytinger på Novaja Zemlya, og at et av dem falt i havet. Men de kan ikke bekrefte at missilene var atomdrevne.

1. mars fortalte Russlands president Vladimir Putin at landet er i ferd med å utvikle nye kjernefysiske våpen.

Russland forbereder søk etter en atomdrevet rakett som er forsvunnet til havs, skriver CNBC, som oppgir å ha kilder med tilgang til en amerikansk etterretningsrapport.

Det er en rakett som ble testet i november som ifølge kildene er på avveie i Barentshavet nord for Norge og Russland. Tre fartøyer skal være på vei for å prøve å finne den, ett av dem utstyrt for å håndtere radioaktivt materiale.

Den amerikanske etterretningsrapporten nevner ikke potensielle helse- eller miljørisikofaktorer knyttet til mulig lekkasje fra våpenet om det skulle være ødelagt. Det er likevel betydelig bekymring for at det kan være snakk om lekkasje.

E-tjenesten med bekreftelse

Den norske etterretningstjenesten bekrefter i en e-post til Aftenposten at Russland i november 2017 gjennomførte to mislykkede prøveskytinger av et nytt landbasert kryssermissil fra et midlertidig testfelt på øya Novaja Zemlya.

«Den første skytingen feilet etter kort tid og missilet falt ned på øya. Det andre hadde noe lenger flukttid før det feilet, eller testen ble avbrutt. Missilet falt ned i havet nær land på vestkysten av Novaja Zemlya», skriver pressetalsman Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter i e-posten.

Uvisst om missilet er atomdrevet

Etterretningstjenesten kobler disse testene til ett av de nye våpnene president Vladimir Putin beskrev i en nyhetssending tidligere i år.

Det er indikert at dette nye missilet skal benytte seg av et atomreaktorbasert fremdriftssystem, men etterretningstjenesten kan ikke bekrefte at missilene som ble testet hadde et slikt fremdriftssystem, ifølge pressetalsmannen.

Etterretningstjenesten har så langt ikke registrert, eller mottatt informasjon om, unormale strålingsverdier fra dette området som ligger ca 800 km fra Norge.

Den russiske presidenten Vladimir Putin skrøt tidligere i år av den nye atomdrevne raketten med ubegrenset rekkevidde. Rakettypen skal imidlertid ha kræsjet alle gangene den ble testet – fire ganger i tidsrommet november til februar, ifølge de anonyme kildene som kanalen CNBC har snakket med.

Ingen stråling målt

Statens strålevern prøver nå å finne ut hva som har skjedd.

– Vi har kjent til dette i noen timer og gjør vårt aller beste for å samle inn mest mulig informasjon om det, sier seksjonsleder for beredskap i Statens strålevern, Astrid Liland.

Hun sier at de fikk kjennskap til saken gjennom amerikanske medier, og at de grytidlig i morges har prøvd å finne ut om opplysningene stemmer. Strålevernet har ikke fått noe varsel fra russiske myndigheter om en slik hendelse.

– Er det fare for forurensning?

– Vi har ikke målt noe på norske målestasjoner. Så vi har ikke grunnlag for å si at det er strålingseksponering. Likevel kan vi ikke utelukke at det kommer forurensning dersom en atomrakett faktisk har sunket i Barentshavet. Men det er ikke fare for helsen til den norske befolkning, sier Liland.

– Har dere fått bekreftelse på at det faktisk har skjedd?

– Nei. Men vi jobber opp mot våre russiske samarbeidspartnere for å finne det ut.

Kan lekke

– Det sier seg selv at hvis du fyrer av et missil drevet av kjernefysisk motor eller energikilde, så vil det kjernefysiske materialet ende opp samme sted som det missilet, sier Hans Kristensen, som er tilknyttet Federation of American Scientists, der han leder Nuclear Information Project.

– Hvis raketten er mistet til havs og blir funnet hel, så er det kanskje en hypotetisk mulighet for å gjøre det uten forurensing, men jeg vil ha mine tvil der, sier Kristensen.

Daglig leder Nils Bøhmer i Bellona skriver på Twitter at han er bekymret over nyheten, som kom fra amerikanske CNBC i går kveld. Bøhmer er atomfysiker og jobber med spørsmål knyttet til blant annet atomulykker og Russland.

Ikke ubegrenset

I en tale til den russiske nasjonalforsamlingen 1. mars varslet Putin at Russland er i ferd med å utvikle flere nye kjernefysiske våpen som ikke skal kunne stanses av andre lands rakettskjold. Blant våpnene var en undervannsdrone som kan utstyres med atomvåpen for å ramme både hangarskip og marinebaser og ha ubegrenset rekkevidde.

I etterretningsrapporten fremkommer det at USA har fått med seg testing av fire atomdrevne missiler. Den ene kræsjet etter bare fire sekunder. Den som holdt lengst, klarte seg i to minutter. Russland benekter de mislykkede testene. Det er ikke kjent om det er flere raketter som er savnet etter testingen.

Våpenet skal ha vært under utvikling siden begynnelsen av 2000-tallet og antas å bruke en bensindrevet motor for å ta av, før det går over til den atomdrevne motoren, ifølge CNBCs kilder.