Norge

Selger 17.mai-bunad og søljer til hunder

Våre firbente landsmenn kan nå feire nasjonaldagen i egen bunad og finstas. Det finnes til og med egne hundesøljer.

  • Thomas Olsen
    Journalist

Bono (11 mnd) skal spise pølser og gjete 17. tog i rødt, hvitt og blått.

17. mai skal 5 millioner tobente feire nasjonaldagen i finstasen. I år vil også noen av nasjonens 500.000 firbente grise til bunaden sin med pølse, ketsjup eller is.

Gjeterhunden Bono er australsk av opphav, men norsk som noen. Den 11 måneder gamle valpen skal feire sin første nasjonaldag med Dogs of Norway-skjerf i rødt, hvitt og blått.

Utstillingsbikkjer i siste 17. mai.-skrik. Journalisten har ennå ikke kommet til bunns i om de er sydd i Kina og hva av det norske bunadspolitiet sier om antrekket.

– Bunadene er for små hunder. Chihuahuaen min fikk en slik for to-tre år siden, mens for Bono blir det 17. mai-skjerf, forteller matmor og innehaver av Høvik dyrebutikk, Vibeke Landre.

Egne søljer til Fidos finstas: 149 kroner

Vil du lese mer? Bunaden startet som en protest mot svenskene.

Dyrebutikken har de siste ukene hatt en svært nasjonalromanisk vindusutstilling, med bunadslignende festdrakter for både hanhund og tispe, egne kjøttbein-søyler og et variert utvalg i hundesløyfer og -skjerf.

– Bunader blir av noen også brukt til jul og konfirmasjoner. Det blir bare mer og mer slike varer, sier Landre.

– Blir det ikke varmt under stakken for de med pels?

– De er veldig luftige og ment til hunder som ofte bruker varmeplagg. Er det veldig varmt vær har man det på til gjestene kommer, og så tar den av, sier Landre.

– Hva slags kunder er det som kjøper bunad til hundene sine?

– Det er vel mest kvinner, i alle aldre. Menn handler mest fôr.

Enya er like naken etter shoppingturen i Høvik dyrebutikk. Men matmor Anette Lynaas Meek har handlet en hel pose full av utstyr og godteri til den fire måneder gamle labradoren.

Ved kassen i kjæledyrsbutikken forsøker Anette Lyngaas Meek å holde styr på våryr Enya (4 måneder) mens hun betaler for ulike hundeprodukter.

Labradorvalpen er fortsatt splitter naken etter shoppingrunden. Men hun har fått seg ny, moteriktig tursele - og en handlepose full av godsaker.

Slik feirer du nasjonaldagen til fjells:Rekordoppslutning til Norges fjelltopper på 17. mai.

Matmor innrømmer at det brukes endel penger på kjæledeggen.

– Altfor mye, egentlig. Besøkene her blir fort dyre, men jeg er jo så glad i henne. Det går i godsaker. Jeg har kjøpt endel utstyr og mange leker, men ikke noe klær.

Lyngaas Meek tror folk i dag ikke bare bruker mer penger på kjæledyrene, men man tar også bedre vare på familiens firbente.

Den ferske hundeieren regner med å ende opp med en ny hundeshoppingtur snart, og utelukker ikke at Enya ender opp med nytt skjerf til 17. mai.

– Og så blir det kanskje pølser og is på festdagen?

– I hvert fall pølse. Jeg tror det blir en bra dag også for henne.

Setesdal eller Kina? Bikkjebunad til hannhund og tispe: 399 kroner.
Les også

Nå får hunder kjøre gratis på trikk, buss og bane

Aussien Bono gleder seg til å gjete alle som skal gå i 17. mai-tog sammen med matmor Vibeke Landre, som driver Høvik dyrebutikk.

Les mer om

  1. 17. mai