Norge

IMSI-catchere kan kjøpes for 10-15.000 kroner

Utstyr som brukes til å avlytte mobilsamtaler var for ti år siden dyrt, stort og vanskelig å få tak i. Det var stort sett bare militære avdelinger som hadde det. Nå kan nesten hvem som helst skaffe det – for et par ukelønner.

Det finnes flere leverandører som selger såkalte IMSI-catchere, som kan brukes til å kartlegge mobilbruk. Skjermdumpet viser en slik fra fra Septier. Ingar Storfjell/Skjermdump

 • Arnfinn Mauren

Terskelen for at private kan skaffe seg falske basestasjoner, blir stadig lavere. På nettet selges nå falske basestasjoner til litt over 10.000 kroner.

— Det er også mulig for en person med en viss teknisk innsikt å bygge en på egen hånd – med deler som kan kjøpes, skriver Stephanie Pell, professor ved Army Cyber Insitute ved den amerikanske krigsskolen West Point.

I en blogg på nettstedet Wired.com, skrevet for bare noen få måneder siden, retter hun oppmerksomheten mot det som er blitt en høyaktuell problemstilling i Norge etter Aftenpostens avsløring: Overvåking av mobilsamtaler.

Mobilspionasje forklart: Slik fungerer en IMSI-catcher:

Kan stenge forbindelsen og samle data

De såkalte IMSI-catcherne kan være svært effektive. Det er avansert maskinvare som sender ut signaler som lurer mobiltelefoner til å tro at de er en del av et legitimt mobilnettverk. De mest sofistikerte modellene – som blant annet skal være kjøpt inn av politiet i London – kan både brukes til å stenge av telefonforbindelser og samle data fra tusenvis av brukere innenfor et bestemt område.

— De kan også brukes til å tvinge telefonene til å avsløre sine unike identitetskoder, som deretter kan brukes til å spore en persons bevegelser, skriver journalisten Ryan Gallagher på nettstedet Future Tense.

LES OGSÅ:

Les også

- Teleselskapene har vært for sløve med sikkerheten

— Brukes til ukritisk masseovervåking

En av organisasjonene som det siste året har rettet søkelyset mot de falske basestasjonene, er den britiske gruppen Privacy International. Organisasjonens overvåkingsekspert Richard Tynan forklarer på nettstedet Broadsheet hva de kan nyttes til og hvordan de fungerer - og at IMSI-catcherne blir stadig mer avanserte.

— IMSI-catchere brukes av en rekke myndigheter og private rundt omkring i verden til ukritisk masseovervåking. De brukes til å infiltrere mobilnettverket med ett mål: Å fange opp det unike SIM-kort-nummeret som identifiserer mobilen - og dermed eieren, kalt «International Mobile Subscriber Identity» – derav navnet IMSI-cachere, forklarer han.

Slik jaktet Aftenposten på hemmelige basestasjoner. Se video:

Brukt for å avdekke demonstranter i Ukraina

IMSI-catcherne lokker alle mobiltelefoner innenfor et bestemt område til å koble seg til den. Dermed kan man identifisere hvem som befinner seg der. Utstyret skal ha vært effektivt i forbindelse med demonstrasjoner. Blant annet skal det ha vært i bruk i Ukraina for å avsløre hvem som deltok i protester i landet.

Men det kan også benyttes til langt mer avanserte formål, som å tvinge telefoner til å slå av eventuell kryptering, avsløre den nøyaktige plasseringen av mobilbrukeren og styre innholdet i samtaler, tekstmeldinger og data som sendes.

— De falske basestasjonene sender ut signaler som inneholder opplysninger som fanger opp aktiviteten til mobiltelefoner i området, som når de sender eller mottar en tekstmelding, forteller Tynan.

 • LES OGSÅ: Så enkelt sikrer du deg mot mobilovervåking

Frykter spionasje og utpressing

Norske myndigheter er ikke de første som nærmest er blitt tatt på sengen av dette utstyrets tilstedeværelse. Disse falske basestasjonene har fått økt oppmerksomhet i flere land, i første rekke USA. Men også i land som Tsjekkia har medier satt søkelyset på bruken av dem. Det tsjekkiske politiet har opplyst til radiostasjonen Radio Praha at de har avslørt bruk av falske basestasjoner over hele landet. Men ingen bakmenn er blitt pågrepet.

— Vi antar at bedrifter kan bruke dem til å spionere på hverandre, uttalte en tidligere sjef for det tsjekkiske etterretningspolitiet til radiostasjonen. Det var også frykt for at utstyret kunne brukes til utpressing.

I USA var det Newsweek som i juni år satte søkelyset på temaet. Det resulterte i at det føderale amerikanske forvaltningsorganet som regulerer telekommunikasjonen i landet - Federal Communications Commission – satte ned en gruppe som skal bekjempe ulovlig bruk av IMSI-catchere.

Ingen vil si at de har utstyret

På grunn av motivasjonen for å bruke slikt utstyr – at det skal være hemmelig – er det vanskelig å si noe om hvor stort omfang bruken av utstyret har på verdensbasis. Overvåkingseksperten og journalisten Ryan Gallagher tror imidlertid at politistyrkene i de fleste større hovedsteder har utstyret – spesielt i byer hvor det er frykt for terrorhandlinger og annen alvorlig kriminalitet.

Les også:

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Mobilspionasje

Mobilspionasje

 1. NORGE

  Kraftig vekst i politiets rapportering om bruk av falske basestasjoner

 2. NORGE

  I flere år holdt politiet det hemmelig. Nå er antall varsler om bruk av falske basestasjoner i kraftig vekst.

 3. VERDEN

  Amerikanske myndigheter innrømmer funn av det de mistenker er falske basestasjoner i Washington

 4. NORGE

  Politiet øvde på overvåking med falske basestasjoner i Oslos gater. Da gjorde de en stor tabbe.