TV 2, Dagbladet, Dagsavisen, NRK og NTB gikk for langt i å beskylde barn for mobbing. Ble felt i PFU.

Aftenposten og Budstikka får en mildere form for fellelse: kritikk fra utvalget. VG ble frikjent.

Ni norske medier er innklaget for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.8 som omhandler medienes omtale av barn.
  • Aftenposten i samarbeid med Medier24. Les mer om samarbeidet her.

PFU slo tirsdag fast at TV 2 brøt god presseskikk da barn ble omtalt som mobbere etter at ei 13 år gammel jente døde på Beitostølen for over to år siden.

Hele ni medier var klaget inn.

TV 2 kom hardest ut av det, og ble felt både etter klagen fra daværende konstituert generalsekretær Nils Øy - og på en omfattende klage fra foreldre i den omtalte skolekretsen, på vegne av barna som indirekte ble omtalt som mobbere.

Denne andre klagen gjaldt publiseringer både i januar og i april, på TV og på nett.

Også her ble TV 2 felt, og her på både 3.2, 4.8, 4.14 og 4.17 i Vær varsom-plakaten. Altså både fakta, hensyn til barn, samtidig imøtegåelse og for kommentarer i kommentarfeltet.

Budstikka ble både felt og gikk fri

Også NTB, Dagsavisen, Dagbladet og NRK felt for brudd på god presseskikk for lignende forhold. Aftenposten og Budstikka fikk kritikk, som er en mildere form for fellelse.

Noen av de innklagede mediene gikk imidlertid fri: Lokalavisa Valdres og VG ble ikke felt.

Budstikka måtte tåle kritikk - for å ha publisert et leserinnlegg om saken. Avisa ble imidlertid frikjent etter klagene på en omfattende 10 siders dokumentar om jentas oppvekst.

Mange medier er klaget inn

Det var daværende konstituert generalsekretær i Norsk Presseforbund, Nils Øy, som brukte initiativretten for å klage inn mediene til klageorganet.

I tillegg var en artikkel i Budstikka i november i fjor klaget inn med samtykke fra jentas mor, mens foreldre til barn i Lommedalen har klaget inn TV 2 på samme grunnlag som Nils Øy.

Saken har allerede vært gjenstand for en debatt internt i pressemiljøet, og flere medier har til en viss grad tatt selvkritikk for sin dekning.

Under et debattmøte i januar i regi av Oslo Redaktørforening sa både NRK og TV 2 at de kan ha gått for langt i å fremme påstander om at medelever hadde mobbet 13-åringen.

Saken ble også diskutert på pressens konferanse for gravejournalistikk (SKUP) nylig.

Tar hensyn til barna

Av hensyn til omtalen av mindreårige barn blir ikke tirsdagens møte i PFU strømmet på Norsk Presseforbunds nettside.

Straffesaken mot jentas mor behandles i Valdres tingrett mandag 24. april. Moren er tiltalt for grov mishandling etter at datteren døde av avmagring.

Hun nekter straffskyld og mener tiltalen bygger på enkelthendelser som er tatt ut av sin sammenheng. Det er satt av seks uker til saken.

Les flere nyheter fra Medier24: