Norge

Kraftig snøvær gir mange forsinkelser og innstillinger på Oslo Lufthavn

Kratig snøvær gir forsinkelser på flere timer på Oslo Lufthavn. Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om lokalt vanskelige kjøreforhold mandag på grunn av snø på Østlandet.

Mandag morgen ligger det ligger et tykt lage våt snø på veiene i høyereliggende strøk, slik som her i Maridalen i Oslo, hvor en lastebil kjørte ned en høyspentstolpe. Foto: HANS O. TORGERSEN

 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • Stein Erik Kikebøen
 • NTB

Mandag formiddag snødde det kraftig i Oslo-omrdet og på yr.no meldet det fremdeles om snø og sludd utover dagen på Østlandet.

Snøværet har gitt store problemet i trafikken. Det har vært en rekke ulykker i Oslo, Akershus og Buskerud, noe som har skapt mye kø. De fleste av veiene er nå åpne igjen, og trafikken skal gå som normalt.

Forsinkelser på opp til fire timer

Uværet har også skapt store problmet for flytrafikken. Avinor melder om forsinkelser på sine nettsider og ber reisende møte opp som normalt å forholde seg til informasjon fra flyselskapende.

For øyeblikket er de fleste avgangene de neste timene innstilt, kansellert eller forsinket.

Både Norwegian og SAS har avganger som er forsinket med opp til fire timer. Blant flyene som skulle ta av rundt klokken ni, har de færreste kommeg seg avgårde.

Oslo Lufthavn skriver på Twitter at alt tilgjengelig mannskap ble kalt inn i går, og at det alltid blir forsinkelser når det snør, uansett hvilken måned vi er i.

Oppfordret til å la bilen stå

– Jeg vil anbefale alle som har skiftet til sommerdekk om å la bilen stå mandag morgen. Da kommer det mye snø over Oslo og resten av Sør- og Østlandet, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss.

Det samme melder politiet i Asker og Bærum mandag morgen. På Twitter skriver det at det er glatt på flere vieer i distriktet på grunn av at det snør.

 • Sjekk føret på veiene med Vegvesenets webkameraer

Slik så det ut på motorveien E6 ved Andelva mandag ved 08.30-tiden. Foto: Statens vegvesen

– Biler med sommerdekk bør bli værende hjemme. Det står allerede biler til hinder, skriver de på Twitter.

Kulde i høyden gir snø

På Blindern skal det, ifølge yr, ikke bli temperaturer under null, mens det på Tryvann blir blått hele mandag og natt til tirsdag. I denne perioden varsles det drøyt 20 millimeter nedbør. Det kan bli 20 centimeter snø.

En lastebilsjåfør havnet uforskyldt i grøften etter at blant annet personbiler med sommerdekk sperret veien ved Blystadlia på Romerike. Foto: HANS O.TORGERSEN

– Ja. En kan ikke bare se på bakketemperaturen. Høyere oppe i atmosfæren er temperaturen så lav at nedbøren kommer som snø selv om det plussgrader på bakken.

– Blir den liggende?

– Når nedbøren er på sitt mest intense mandag morgen og ettermiddag tror jeg den vil bli det. Da blir det vanskelige kjøreforhold. Men på denne tiden av året blir snøen ikke liggende lenge i lavlandet. Nedbøren avtar utover ettermiddagen.

– Men den kommer?

Det er vanskelige kjøreforhold på grunn av snøværet sent i april. Foto: HANS O.TORGERSEN

Snø på Sørlandet

– Ja, over hele Sør- og Østlandet, med et mulig unntak for de ytterste fjæresteinene, kommer nedbøren som snø. Selv nede I Agder ser det ut til å bli snø ned til 2–300 meter over havet, sier Gislefoss.

– Er dette vinterens siste krampetrekning?

– Kanskje, men det tør jeg slett ikke love, sier Gislefoss.

Fra Maridalsveien. Foto: HANS O. TORGERSEN

Snøværet som nå ventes, er så kraftig at Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel. Det gjelder for fylkene Telemark, Østfold, Vestfold, Oslo, Akershus og Buskerud. Det vil bli til dels sludd og muligens regn ved kysten.

Lokalt kan det komme bortimot 20 millimeter nedbør, og i hovedstaden er det meldt temperaturer ned mot 0 grader og svak vind fra øst-nordøst natt til mandag. Utover dagen vil både temperaturen og vindstyrken øke. Samme værforhold går igjen i de andre fylkene på Østlandet som OBS-varselet gjelder for.

Samtidig meldes det om stor gressbrannfare i de samme delene av landet søndag, ettersom snøen har forsvunnet tidlig flere steder og det er svært tørt.

Les mer om

 1. Meteorologisk institutt
 2. Snø
 3. Vestfold
 4. Østfold
 5. Telemark

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Mindre snøfall i kveld, men fortsatt store forsinkelser på Gardermoen

 2. NORGE
  Publisert:

  Fem-seks cm snø i Innlandet, Oslo slapp med skrekken

 3. NORGE
  Publisert:

  Snø og mildvær utfordrer bil, fly og fotgjengere

 4. NORGE
  Publisert:

  Glatte veier og snøkaos på Østlandet: – La bilen stå

 5. NORGE
  Publisert:

  Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken

 6. OSLO
  Publisert:

  Advarer om glatte veier. E6 åpnes igjen etter trafikkulykke.