25 ganger større risiko for innbrudd uten alarm

Det er stor forskjell på å ha boligalarm eller ikke når det gjelder innbruddssjanser.
  • Alle bør installere boligalarm, sier fagekspert.

Les også:

Har du ikke godkjent innbruddsalarm tilknyttet boligen din, er det 25 ganger større risiko for at du får innbrudd, viser ny statistikk fra NHO Service, Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) og Prognosesenteret.

I 2009 ble det registrert 29.972 innbrudd i boliger og ytterligere 4000 i hytter.

Norge på verdenstoppen

— Omfanget av boliginnbrudd øker stadig og vi har hatt en dramatisk erstatningsvekst de siste årene. Det er gjerne østeuropeiske proffe bander som har stått bak mange av disse, og de spaner og kartlegger på forhånd – før de gjør innbrudd, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO til Aftenposten.no.

- Så det å ha sikret seg med gode låser og alarmer blir stadig viktigere. Vi har sett at nordmenn er blitt stadig flinkere til dette, og det er også nødvendig.

15,3 prosent av alle husstander i Norge har boligalarm, noe som betyr at Norge er det landet i verden med høyest antall boligalarmer i forhold til folketall. USA ligger rett bak på statistikken, med 15 prosent.

Ikke for alle

Lasse Tenden, faktaansvarlig i NHO Service sier at innbrudd medfører store samfunnsmessige kostnader.

— Et av tiltakene som kan begrense deler er installasjon av alarmer tilknyttet døgnbetjent FG-godkjent alarmstasjon, sier han til Aftenposten.no.

Leif Osland i FNO. FOTO: FNO

— I Oslo er det faktisk nedgang i antall innbrudd, men nå virker det som om det er landsbygda som får økte utfordriner med dette, sier Osland. Ifølge Osland er det ofte slik at folk slurver med å låse dører i landlige strøk, og at tyvene nå ser ut til å ha merket seg dette.

— Og det skal man være oppmerksomme på. Første bud er å låse døra, sier han.

Har du tips om bolig? Send en e-post!

Færre innbrudd i Oslo

Boligalarmer er mest brukt i eneboliger i større byer, gjerne i villaområder. Men Tenden mener at alle bør installerer boligalarm.

- Innbrudd skjer også i blokker, slik som det skjer i eneboliger. Dessuten er det slik at boligalarmen ikke bare registrerer innbrudd, men også brann, sier han.

Likevel er det ikke sikkert at boligalarm er det tiltaket som passer best for boligen din.

— Vær kritisk i forhold til hvordan du bor, og vurder nøye hva slags tiltak som passer i din situasjon, sier Osland.