Norge

Vil du sjekke naboens inntekt?

I år må du logge deg inn via MinID for å søke.

 • Marius Strand

Natt til fredag ble skattelistene for 2010 lagt ut, og i år må du gjøre forberedelser for å kunne søke i listene. Finansminister Sigbjørn Johnsen har nemlig gjort det vanskeligere for deg å sjekke naboens inntekt, noe som innebærer at du må ha MinID liggende klar.

Begrensninger

I år vil skattelistene bare være søkbare via Skatteetaten.no. Etaten presiserer at søkene anonymiseres, dvs. at de ikke lagrer søkene dine.

— Når du logger deg inn for å søke på skattelistene på skatteetaten.no blir brukernavnet ditt anonymisert. Vi lagrer ikke opplysninger om at du søker eller hva du søker på, men antall søk blir automatisk telt. Du kan se på inntil 500 personer i måneden. Det er fritt antall søk på bedrifter, sier Anette Bjerke, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten.

I utgangspunktet var det meningen å begrense søkingen til tre uker etter publisering. Etter 4. november måtte du møte opp på et skattekontor for å søke i listene. Etter høringsrunden tidligere i år bestemte Finansdepartementet seg for å utvide perioden:

— For å ikke innskrenke publikums tilgang til skattelistene for mye, foreslo departementet at perioden listene skal ligge ute på Skatteetatens hjemmesider på Internett blir utvidet fra tre uker til et år.

Du trenger MinID

MinID er en personlig innlogging til offentlige tjenester som Lånekassen, Nav og Altinn.

Ifølge Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har 2,6 millioner nordmenn registrert seg som brukere, men det er nok ikke utenkelig at koder er rotet bort og passord glemt. Der er det ventet en storm av forespørsler relatert til MinID, og ifølge innstillingen fra finanskomiteen vil den økte oppmerksomheten koste Difi 11,5 millioner i år.

— Difi har likevel forberedt seg på større pågang enn normalt ved å utvide åpningstidene og bemanningen på brukerstøtten de første dagene etter at skattelistene blir lagt ut, opplyser kommunikasjonsansvarlig Ingvild Østraat i Difi.

Papir er borte

Hvis du er glad i å bla i papirlistene som legges ut ved skattekontorene hvert år, blir du skuffet. Ordningen med papirlister skal avvikles og det skal derfor settes ut PC-er som du kan bruke for å sjekke skattelistene, dog fortsatt bare via enkeltsøk.

Nettavisene har også fått innskrenket sine muligheter til å tilby skattelistesøk. Men pressen får lage lister og artikler basert på redaksjonelle kriterier.

— Pressen vil ikke kunne legge ut fullstendige lister på Internett, men en fortsatt tilgang til skattelistene for intern bruk i redaksjonen sikrer pressens mulighet til å drive kritisk journalistikk om skattesystemet, sa finansministeren i januar. Pressen får dermed tilgang til de fullstendige listene internt og kan presentere tallene slik de ønsker.

Skattelistene publiseres fredag morgen, og Aftenposten.no vil ha en rekke saker publisert fra 7-tiden og utover dagen.

 1. Les også

  Får slåss mot skattelistene i retten

 2. Les også

  I toppen av skattelistene etter feil

 3. Les også

  Regjeringen vil ha slutt på snoking

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Statsadvokaten i New York går av etter anklager om fysiske overgrep

 2. NORGE

  Stoltenberg: - Noe av det vi ser er skremmende

 3. NORGE

  – Det var våre verdier som vant

 4. NORGE

  Utredning foreslår tiltak som kan kutte utslipp tilsvarende 40 millioner tonn CO2 over ti år

 5. NORGE

  Statsministeren uten svar på Waras framtid i regjering

 6. NORGE

  – Follobanen er et prosjekt uten styring og kontroll