Norge

Vannet stiger fortsatt

I Mjøsa, Øyeren, Tyrifjorden og Randsfjorden – og nedover Drammenselva – kommer vannet fortsatt til å stige de nærmeste dagene.

Eikholen-veien er kraftig bygget opp, men undergangen er midlertidig stengt. Foto: PER ANNAR HOLM

 • Lars Kluge

Flomtoppen i Glomma passerte Skarnes lørdag morgen, og det er i de nedre delene av de store vassdragene i Sør Norge vannet kommer til å stige, opplyser vakthavende hydrolog Elin Langsholt i Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE).

Riksvei 3 gjennom Østerdalen er lørdag formiddag åpen hele veien for personbiler, mens det er omkjøring for tyngre kjøretøy. På E6 gjennom Gudbrandsdalen er det omkjøring ved Vingrom og Fåvang.

— Dette er på lokale parallellveier og trafikken går veldig greit, sier trafikkoperatør Trude Lindstad i Statens vegvesen.

Flere fylkesveier og lokale veier har redusert fremkommelighet og en del er stengt. Dette er særlig i Hedmark og Oppland.

Lettet

Mjøsa ventes å stige 60-70 cm, mens vannstanden i Øyeren vil bli nærmere én meter høyere enn den var lørdag formiddag. Det er over flommålet i 2011, men godt under flommen fra 1995.

 • Vi er lettet, sier ordføreren i Fet, John Harry Skoglund.

— Det betyr at vi ikke behøver å iverksette ytterligere tiltak. Folk i lavereliggende områder er varslet, og de har ryddet ut av utsatte kjellere og garasjer. Går det som prognosene sier, vil det heller ikke bli noen stengte veier i vårt område, sier ordføreren.

Han har fått beskjed fra NVE om at flomtoppen i Øyeren kommer natt til mandag.Sperillen og Krøderen har stabilisert seg mens vannstanden i Tyrifjorden vil bli omtrent 30 cm høyere enn lørdag formiddag.

Randsfjorden er regulert og vannstanden her er avhengig av hvor mye vann som kan slippes videre, uten å skape for store problemer videre nedover i vassdraget.

Bygger flomvern

Også Drammenselva vil antagelig stige, men ikke over flommålet for 2007.

Lars Jørgensen hos Fylkesmannen i Buskerud sier det er bygget en del flomvoller langs Drammenselva, og at sandsekker ligger klare til å brukes der behovet oppstår, men det forberedes ingen evakueringer. Han sier det ikke ser ut til at E 134 blir stengt, i hvert fall ikke i helgen. Dersom det skjer, er det gode omkjøringsmuligheter langs den andre siden av Drammenselva.

Det er ventet en del byger i uken som kommer, og forbigående varmere luft, men det ser ikke kritisk ut med tanke på en ny flom – selv om det fortsatt ligger en god del snø i fjellet over 1000 meter.

— Vi regner med at det er over for denne gang, sier hydrolog Langsholt i NVE.

 1. Les også

  Ordfører kritiserer egen Regjeringen for lang flomplanlegging

 2. Les også

  Flomfaren ikke over

 3. Les også

  Flomskader for nær 170 millioner registrert

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Vannstanden stiger fortsatt i Mjøsa og Øyeren

 2. NORGE
  Publisert:

  Flomsikring ble utsatt. Nå ber folk i Otta om handling

 3. NORGE
  Publisert:

  Vannstanden i Mjøsa stiger fortsatt

 4. NORGE
  Publisert:

  Flere veier stengt som følge av flommen på Østlandet

 5. NORGE
  Publisert:

  Mye nedbør gir oransje flomnivå i flere elver

 6. NORGE
  Publisert:

  Sokrates måtte evakueres da stallen flommet over