Kapp-drapet: Faren følte at sønnen hadde makt over ham

Den 45-årige faren i Kapp-saken erkjenner drap på sønnen. Han innrømmer også seksuelle handlinger og mener sønnen brukte hendelsene for å få makt over ham.

Aktor Thorbjørn Klundseter utenfor Gjøvik tingrett tirsdag. Alle intervjuer må gjøres ute på grunn av koronabegrensninger.

Rettssaken mot faren startet i Gjøvik tingrett tirsdag.

15-årige Oscar André Ocampo Overn ble innlagt på sykehus med livstruende skader etter det som ble karakterisert som en alvorlig voldshendelse i familiens hjem på Kapp i Østre Toten kommune 9. oktober i fjor. Han døde en snau måned senere.

Spilte av opptak

Som en del av innledningen til aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, ble telefonsamtalen mellom faren og politiets operasjonssentral spilt av.

– Ligger det en død gutt hjemme hos meg? spør faren på opptaket.

– Det var med overlegg, ikke noe tvil om det. Jeg vil melde meg inn selv, fortsetter faren.

Kort tid etter møtte han politiet og ble pågrepet.

Delvis straffskyld

Faren erkjente i retten straffskyld for selve drapet. I tillegg til å være tiltalt for drapet er han tiltalt for seksuell omgang med sønnen, som var adoptert.

Siden tiltalen gjelder overgrep mot slektning i rett nedstigende linje, omfatter den også straffelovens bestemmelse om incest.

45-åringen erkjente straffskyld for noen, men ikke alle disse punktene.

Mannen erkjente også straffskyld for frihetsberøvelse mot kona gjennom å låse henne inne da hun skal ha prøvd å hindre drapet.

Da faren begynte sin forklaring rett før lunsj, tok han til tårene da han skulle beskrive sønnen. 45-åringen forklarte seg etter hvert om den seksuelle omgangen, som ifølge tiltalen skjedde både i hjemmet og på hytta.

– Det var mitt ansvar

– Jeg har aldri tvunget ham til noe. Det var mitt ansvar, og det skulle ikke ha skjedd, sa faren.

Den tiltalte fortalte også om hva som skjedde kvelden før voldshendelsen. Sønnen hadde da fortalt moren om den seksuelle omgangen, og hun konfronterte ektemannen med dette. Faren forklarte at han «la seg paddeflat».

Etter dette skal 45-åringen og kona ha blitt enige om å finne en løsning for at kona skulle få fortsette å bo i huset, mens han selv skulle flytte ut.

Håpet sønnen ikke skulle si noe

I retten forklarte den tiltalte også at han følte at sønnen hadde en «enorm makt» over ham på grunn av de seksuelle handlingene.

– Jeg har bare krysset fingrene for at han ikke skulle si noe, forklarte 45-åringen – som mener sønnen brukte det mot ham, blant annet i krangler.

Da 45-åringen la seg ved 4-tiden natt til 9. oktober i fjor, skal han ha begynt å legge planer for å drepe adoptivsønnen ved å kvele ham. I retten beskrev han i detalj hvordan han på morgenen gjorde det han hadde planlagt.

– Jeg er bare utrolig lei meg for det som har skjedd, sa den tiltalte i retten.

På spørsmål fra aktor svarte 45-åringen at han ikke angrer på drapet, men på de seksuelle handlingene som han mener førte fram til det. Han fortalte også at planen var å ta sitt eget liv etter å ha drept sønnen.

Koronastengt for andre

Koronasituasjonen gjør at Gjøvik tinghus er stengt for andre enn partene. Derfor får ikke pressen adgang til å følge saken der, men kan se en nettoverføring med bilde og lyd fra rettssalen.

Dette førte til at starten på saken ble noe forsinket.

Kun på starten av dagen ble det åpnet for filming og fotografering, ved to fotografer som gjorde det på vegne av alle medier.

Det er satt av fire dager til behandlingen av saken.

Les også

Kapp-drapet opp for retten i lukket tinghus