Norge

Kvinner hetses til taushet

- I den norske offentligeheten er det få kvinner som ikke har erfaringer med seksuell sjikane og kjønnsladet hets, sier stortingsrepresentant for SV Gina Barstad (t.h.)

Grov seksuell sjikanering er nærmest hverdagskost for kjendiskvinner.

  • Magnus Aamo Holte
Les også

Ubehaget ved ukulturen i kommentarfeltet

Debatten raser på Facebook, Twitter, aftenposten.no og bt.no etter BTs kultur— og debattredaktør Hilde Sandvik publiserte kommentaren Skamtalen (ekstern lenke) tirsdag.

Gina Barstad (SV) (FOTO: SCANPIX)

Flere kjente kvinner står nå frem med sine historier om seksuell trakassering og sjikane etter å ha frontet standpunkter i offentligheten.

Vi kvinner får de rareste ting på SMS og e-post, men jeg har aldri hørt om gutter som mottar seksuell sjikane. Dette er noe vi trenger en debatt om
Jette Christensen

— I den norske offentligeheten er det få kvinner som ikke har erfaringer med seksuell sjikane og kjønnsladet hets, sier stortingsrepresentant Gina Barstad (SV) til BT.

Hun sier hetsen mot kjente kvinner i stor grad dreier seg om kvinnekropp, kjønn og personlighet, i motsetning til menn som i langt større grad mottar kritikk rundt sine politiske standpunkter.

Ekle seksuelle undertoner

Selv har Barstad også opplevd direkte seksuell sjikane.

— Uten at jeg ønsker å gå i detalj, dreier det seg slibrigheter på telefon, e-post eller SMS. De fleste kvinner som figurerer i offentligheten har fått sin andel av slik dritt, sier hun.

Den kjente politiske bloggeren Heidi Nordby Lunde anmelder konsekvent alle henvendelser som lukter av trusler og grov sjikane.

Heidi Norby Lunde (FOTO: PRIVAT)

— Jeg har opplevd menn som sender bilder av penisen sin eller kommer med andre seksuelle tilnærmelser av uakseptabel art. Slikt anmeldes umiddelbart, sier Nordby Lunde, kjent som bloggeren Vampus.

Tidligere i år ble en Oslo-mann i 30 årene arrestert etter å ha trakassert 40-50 kvinner over hele landet, deriblant Nordby Lunde.

Menn blir sjokkert

Hun mener den nærmest systematiske seksuelt ladede hetsen av kvinner er et underkommunisert problem.

— Jeg har snakket med veldig mange kvinner som har opplevd det samme. Mennene jeg tar dette opp med reagerer imidlertid med sjokk og vantro, og har ikke hørt på maken, sier hun.

Jette Christensen(FOTO: SCANPIX)

Den samme oppfatningen har stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap).

— Vi kvinner får de rareste ting på SMS og e-post, men jeg har aldri hørt om gutter som mottar seksuell sjikane. Dette er noe vi trenger en debatt om, sier Christensen.

Hun understreker at hun liker jobben sin og alt som hører med, inkludert uenighet og kritikk.

— Argumentene som kommer opp når dette er på dagsorden er at vi må tåle hele pakken når vi først skal være med. Men sjikanering av seksuell og kjønnslig karakter hører ikke hjemme noe sted, sier stortingspolitikeren.

Ifølge Heidi Nordby Lunde er det ikke bare kvinner i politikken som opplever seksuell hets, men også kvinnelige journalister, næringslivstopper og forskere.

— Dette er en trend uansett hvilken sektor det gjelder. Alle kvinner som stikker seg frem i offentligheten ser ut til å bli rammet, sier bloggeren.

Mister viktige perspektiver

Hun frykter at kvinner vil tenkte seg om både én og to ganger før de tør å uttale seg til media.

- Det er en kjensgjerning at kvinner har høyere terskel for å stå frem i media enn menn. Dette er et samfunnsproblem. Vi risikerer å miste viktige perspektiver i den offentlige debatten, dersom det bare er hvite menn som skal uttale seg, sier Nordby Lunde.

Den samme oppfatningen har poet og advokat Cahtrine Grøndal. Derfor håper hun kvinner som føler seg trakassert tar kontakt med henne hvis de føler behov for en bistandsadvokat.

— Det er prinsipielt viktig at vi forfølger noe av denne sjikanen. Vi kan ikke ha en situasjon hvor kvinner føler seg så truet og sjikanert at de ikke tør ytre seg. Hvis vi kan få noen domfellelser på dette, vil jeg gjerne bidra til det, sier Grøndal.

Stortingsrepresentant Christensen sier hun og de mer erfarne politikerne utvikler forholdsvis tykk hud etter den gjentatte trakasseringen. Til unge jenter som engasjerer seg i samfunnsdebatten, har hun følgende råd:

- Anmeld trakasseringen hver gang det skjer, og snakk gjerne med noen som opplever det samme. Bare på den måten kan vi skape god politisk debatt hvor kun argumenter kan råde, sier hun