Tjener en milliard på tillegg

Norwegian la i dag frem knallsterke tall for andre kvartal.

Bjørn Kjos tjener mye penger på avgiftene for tilleggstjenester.

Norwegians inntekter fra tilleggstjenester til reisende utgjør en stadig større andel av selskapets inntekter. Mens disse tjenestene i 2007 utgjorde 5 prosent av selskapets omsetning, var andelen steget til 12,3 prosent i 2010. Årsaken er at stadig flere tjenester dukker opp med hver sine avgifter.

Les også:

— Vår prisfilosofi er å gi kunden en billigst mulig billett, og så har de frihet til å betale for det de vil av tilleggstjenester. Dersom det er viktig for deg å sitte sammen med noen om bord, betaler du for setereservasjon. Er det ikke viktig, sparer du pengene, sier Frode Foss, finansdirektør i Norwegian.

Selskapet vil imidlertid ikke kalle avgiftene sine gebyrer, fordi det er frivillig å kjøpe tjenestene de tar betalt for.

1 milliard

Utover setereservasjon tar Norwegian betalt for innsjekket bagasje, avbestillingsforsikring, internettilgang på flyplassen før avreise, mat om bord og formidling av leiebiler og hotellrom. Summen av tilleggsavgifter utgjorde like over 1 milliard kroner i inntekter i 2010. Fire år tidligere var inntektsposten kun 212 millioner kroner.

- Tar dere betalt for noe i dag som var gratis tidligere?

— Bagasje var tidligere inkludert i billettprisen. Nå er det valgfritt å sjekke inn bagasje og betale for det. Til gjengjeld har billettprisen gått ned, sier Foss.

Norwegian vil imidlertid ikke ut med historiske priser på enkeltruter i Norge for å underbygge denne påstanden, og henviser til at dette er konkurransesensitiv informasjon.

Avinors reisevaneundersøkelse fra 2010 viser at gjennomsnittsprisen på fritidsreiser i Norge var omtrent uforandret mellom 2007 og 2009. Prisen på forretningsreiser sank med fem prosent. På enkelte konkurranseutsatte strekninger sank imidlertid prisen på både fritids- og forretningsreiser.

Flere kunder

Norwegians kvartalstall ble presentert torsdag, og gir Bjørn Kjos grunn til å smile bredt. Selskapet leverer et overskudd på 75 millioner kroner før skatt for andre kvartal, en sterk kontrast til 188 millioner kroner i minus for samme periode i fjor. Norwegian fløy dessuten 840.000 flere passasjerer i år sammenlignet med samme periode i fjor.

— Tallene viser at kundene liker vår prisfilosofi. De vil ha mest mulig frihet og fleksibilitet å velge eller droppe å kjøpe tilleggstjenester, sier Foss.

Norwegian var først ute i Europa med å tilby internett om bord. Tjenesten er gratis ut året, men vurderes avgiftsbelagt fra 2012.

-16 millioner reisende sitter i gjennomsnitt halvannen time om bord i et Norwegian-fly. Mange av disse vil nok se verdien i å betale for internett, sier Foss.