Norge

Slik vinner du budrunden

Et dypdykk i nærmere 800 budrunder gir deg noen svar.

Analysen fra Sparebank 1 SMN indikerer at et lavt førstebud gir høyere sluttpris. Det fikk Marie Flatmo Opsahl, Peder Mørtvedt og Sigve (2) erfare etter at de la inn skambud på en leilighet på Oslo Øst.
  • Bård Ove Molberg

Les også:

— Kanskje vi hadde fått leiligheten om vi ikke hadde lagt inn det tullebudet, sier Marie Flatmo Opsahl til Adresseavisen.

Sammen med Peder Mørtvedt har hun nylig vært gjennom tre budrunder på Oslos østkant. I den nest siste, valgte paret å legge inn et bud på 300.000 kroner under takst. Det utløste en ilter budkamp, og leiligheten glapp.

I den neste, valgte paret en annen strategi: De bød litt over prisantydning. Da en annen svarte med å gå 10.000 over, var de raske med å legge på 20.000 til. Etter at de gikk inn i direkte forhandlinger med kjøper og la på enda noen tusen, hørte de ikke noe mer fra utfordreren.

Nå er de boligeiere.

— Vi dro til ganske bra i det første budet. Da den andre økte med bare ti tusen, tenkte jeg at nå nærmer han seg en maksgrense, sier Peder Mørtvedt.

Øk i store sprang

Sparebank 1 SMN har finstudert 788 budrunder i Trondheim det siste året. Konklusjonene stemmer godt med erfaringene til det unge paret fra Oslo.

— Øker du budet med 20.000 eller mindre, er det lite sannsynlig at du får tilslaget. Øker du med 40-50.000, er det atskillig større sjanse for at boligen blir din, sier Endre Jo Reite, kredittsjef i Sparebank 1 SMN.

— Noen få tusenlapper ekstra betyr ingen ting i totale månedskostnader, verken for deg eller for de du konkurrerer med, utdyper han.

Reite presiserer at du aldri må gå ut over dine egne økonomiske rammer i et forsøk på å klinke ut andre boligkjøpere. Samtidig må du unngå å gå for langt over takst. Undersøkelser viser at dette er penger du neppe får igjen når du en gang skal selge.

— Sjekk sammenlignbare objekter i samme område, og bestem deg på forhånd for hvor langt du vil gå. Øk budene i vesentlige trinn, men aldri over grensa du selv har satt, sier Reite.

Les våre guider:

Unngå skambud

Analysen indikerer også at det ikke lønner seg å legge inn et bud langt under prisantydning. Da lokker du flere kjøpere på banen, og risikerer at sluttprisen ender høyere enn den ellers ville gjort.

— I dagens marked er det bedre å avvente eller å gå i direkte dialog med selgeren. Så lenge boligen har alminnelig god beliggenhet og standard, er det ingen som er nødt til å selge til veldig lave priser, sier Reite.

Økonomiprofessor Ola Grytten tror analysen gir et riktig bilde av virkeligheten.

— Hvis man begynner med veldig lave bud, vil man tiltrekke seg mange. Går man i små steg opp, får motparten inntrykk av at taket snart er nådd. I begge tilfellene oppnår man det stikk motsatte av det man ønsker: Flere byr på boligen, og budprosessen varer lenger, sier han.

Ingen budrunder er like

Professor Kjetil Haugen ved Høyskolen i Molde er ekspert på spillteori, der aktørenes reaksjon på hverandres handlinger står sentralt. Dersom alle budgiverne hadde opptrådt rasjonelt, er det ingen ting å tjene på å velge den ene framgangsmåten framfor den andre, påpeker han.

— Virkeligheten er mer komplisert. Analysen observerer det som faktisk har skjedd, men sier ikke noe om hva som ville skjedd dersom man hadde startet alle budrundene på nytt, sier Haugen.

- Lever sitt eget liv

Direktør Finn Tveter i Eiendomsmeglerforbundet understreker at alle budrunder lever sitt eget liv. Derfor er det krevende å gi generelle råd.

— Det er ikke lett å være lur, konstaterer han.

Tveter er enig i at skambud sjelden gir uttelling, men er mer skeptisk til å øke budet i sjumilssteg.

— Da er det en risiko for at du betaler mer enn nødvendig. Men det kan gi effekt å svare raskt når en annen har budt over deg. Da gir du inntrykk av at du har mer å gå på, sier han.

Styrte unna rushet

Peder Mørtvedt og Maria Flatmo Opsahl har ett soleklart råd: Styr unna de mest populære objektene. Flere av leilighetene de så på, gikk for 3-400.000 kroner over takst.

— På mange visninger var det kø for å komme inn. Vi valgte å gå etter leiligheter der det var færre interessenter. Jo flere som er inne i en budrunde, desto høyere går ofte prisen, sier Mørtvedt.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook

Les også

  1. Pris: 0 kroner

  2. Slik vil vi ha vår neste bolig

  3. Kjøpe eller selge bolig først?