Øygard: - Snakket på en måte som kan oppfattes seksualisert

LILLEHAMMER (Aftenposten.no): - Dette skulle ikke en voksen være med på, det angrer jeg på i dag, sa Rune Øygard da han forklarte seg i retten.

Rune Øygard inntok torsdag vitneboksen for å forsvare seg mot overgrepsanklagene.

Den tidligere Vågå-ordføreren inntok torsdag vitneboksen for å forsvare seg mot overgrepsanklagene.

— Som alle andre som havner i en slik situasjon, er det en rar situasjon. Det er nærmest som å høre høytlesning fra en roman, sa Øygard da han startet sin frie forklaring.

— Jeg har arbeidet som leder i store deler av mitt voksne liv. Det siste året har jeg fått mye tid til å tenke over hva det er ved min stil som gjør at jeg blir utsatt for slike påstander, sa Rune Øygard.

- Kan oppfattes seksualisert

Han forklarte videre at det var jenta som først sendte ham en melding i forbindelse med et marked et halvt år senere, og at det også var jenta som foreslo at hun kunne være Facebook-konsulenten hans.

Dette står i kontrast til det jenta forklarte første dag.Han fastholdt at det var jenta som først tok kontakt, da aktor spurte ham ut etter hans frie forklaring. Han fastholdt også at det var jenta som foreslo at hun skulle være konsulenten hans.

— Jeg kjente henne ikke da. Jeg var skeptisk til om hun klarte det, men hun viste seg å klare det veldig bra. Hun satte opp Facebook-siden på en imponerende måte, sa Øygard.

Angrer på Skype-samtaler

I sin frie forklaring kom han også inn på Skype-samtalene mellom han og jenta.

— Her er det ting som kan tolkes på en måte som jeg skulle holde meg for god for. Jeg har vært med på å snakke på en måte som kan oppfattes seksualisert. Dette skulle ikke en voksen være med på, det angrer jeg på i dag, sa Øygard- Jeg skulle gjerne sett at jeg skulle vært dette foruten, uavhengig av denne saken. Denne formen for kommunikasjon er ikke naturlig for en ung jente og en voksen mann, sa Øygard.

- Skamfull

Øygard sa i retten at de utviklet et språk sammen som kan sees rart ut utenfra.

- Jeg kunne til og med si at jeg elsket henne. Når det gjelder Skype, overgår det en grense som jeg er skamfull for at jeg gikk over. Men jeg har aldri sett henne naken, jeg har aldri hatt den seksuelle kontakten som saken går ut på. Jeg vil ikke settes i fengsel for noe jeg ikke har gjort, sa Øygard i retten.

Han sa også at andre kunne reagere på måten de snakket sammen med.

— I andres samvær tenkte nok andre at vi kunne være vel flåsete med hverandre.

- Kontaktsøkende

Han opplevde jenta som kontaktsøkende, men at hun ble tryggere og tryggere etter hvert.

— Jeg tror ikke forhold mellom foreldre og en datter kan være tettere enn det har vært hos oss, og særlig mellom henne og meg, sa Øygard.Han sa at han og kona pratet om hvorfor hun ville være så mye hos dem. Kona mente det var litt vel mye, men ifølge Øygard var det viktigste at de hadde informasjon om forhold som ikke bare var lette i jentas familie.

— Hadde det ikke vært for det, hadde vi aldri åpnet dørene i det omfanget, sa Øygard.

Han fortalte også at han angret på en del av måten han ordla seg på overfor henne.

- Vi måtte bruke sterke ord for at kommunikasjonen skulle fungere. Jeg ser at en del av det språket jeg har brukt, gjerne ikke skulle vært brukt, sier Øygard i retten.

Når Øygard introduserte henne for andre på sine reiser, presenterte han henne som en jente som var engasjert, og ville lære, og som han hadde en slektskapsrelasjon med Øygard. Dette er i tråd med hva jenta har sagt om akkurat dette.

Forstår ikke hvorfor hun anmeldte ham

Sommeren 2011 var jenta mye sammen med en jente som hadde anmeldt et seksuelt overgrep, ifølge Øygard. Han forklarte at jenta var svært opptatt av denne saken.

— Hun delte mange tanker med denne jenta, sa Øygard.

Øygard sa deretter at han ikke kunne forstå hvorfor jenta anmeldte ham.

— Spørsmålet som er der, er hvorfor hun kunne gjøre dette mot meg. Svaret er det bare hun som kan gi. Jeg og alle andre kan bare undres over det, sa Øygard.