Noras yrkesgruppe får 45.000 kr. mer i startlønn

Nyutdannede siviløkonomer med mastergrad har fått et lønnshopp på 45.000 kroner siden i fjor, viser nye tall.

  • Frøydis Braathen

Nora Rosenberg Grobæk ble ferdig utdannet siviløkonom ved Copenhagen Business School i 2011, og startet i sin første jobb for et år siden. For henne er lønn viktig, men ikke altavgjørende.

— Klart at lønn er viktig, men som nyutdannet er det flere faktorer som også er viktige. Jeg vektlegger for eksempel læringsmuligheter, utvikling, og nettverk, sier Grobæk. Hun jobber nå som medierådgiver i Mec.

Lønnshopp

Siviløkonomer generelt kommer bra ut på lønnssiden, og nye tall viser at nyutdannede økonomer kommer enda bedre ut av det i år enn i fjor.

Nyutdannede økonomer med mastergrad har gjort et lønnshopp på 10 prosent, eller 45.000 kroner siden i fjor. Det viser en undersøkelse gjennomført av Econa (interesseorganisasjon for siviløkonomer), som publiseres torsdag.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook!

Begynnerlønn

Begynnerlønnen blant økonomer i privat sektor er nå i gjennomsnitt 449.471 kroner før eventuelle bonus og overtidstillegg. I offentlig sektor er begynnerlønnen på 431.000 kroner.

Les også

Bildeserie: På jobb i Google

Selv om begynnerlønnen har økt kraftig fra i fjor til i år, har lønnsveksten de siste fem årene nesten stått stille. Siden 2007 har gjennomsnittlig lønnsvekst vært på litt over tre prosent for privat og offentlig sektor.

Flere jobbtilbud i fanget

Nærmere 7000 økonomer/medlemmer fra ulike bransjer i offentlig og privat sektor har svart på undersøkelsen.

— Denne lønnsøkningen viser at personer med økonomisk-administrativ utdanning er svært attraktive i arbeidsmarkedet, og at konkurransen om de beste hodene er knallhard, sier adm.dir i Econa Tom Bolstad.

Har du spørsmål om jobb og karriere? Aftenpostens jobbeksperter svarer på spørsmål!

Nora Rosenberg Grobæk behøvde ikke lete lenge før hun fikk jobb da hun var ferdig med studiene. Fra hun startet å sende jobbsøknader til det første jobbtilbudet kom, gikk det seks uker.

— Plutselig hadde jeg flere jobbtilbud i fanget, som jeg skulle velge mellom. Det er nok litt tilfeldig at jeg endte opp i jobben jeg har. Mulighetene for nettverksbygging var et element som gjorde utslaget, sier Grobæk.

175.000 kr. mer i lønn

Det er hovedsakelig ansatte i privat sektor som trekker opp lønnsnivået. Selv om forskjellen i begynnerlønn mellom privat og offentlig sektor bare er på 15.000 kroner, øker gapet betraktelig hos mer erfarne økonomer.

I privat sektor er snittlønnen 782.943 kroner, mens lønnen i offentlig sektor ligger på 607.083 kroner.

— Vi ser dessverre at offentlig sektor ikke har lyktes med å løfte denne gruppen. At forskjellen i begynnerlønn er på 15.000 kroner kan vi kanskje leve med. Men når lønnsgapet i snitt er på 175.000 kroner, frykter jeg at de langsiktige konsekvensene er en mindre effektiv offentlig sektor, sier Bolstad.

— Dermed øker forskjellene, og offentlig sektor taper konkurransen om de ansatte. Kun 15 prosent av økonomene i år har valgt å begynne i offentlig sektor, sier Bolstad.