Norge

Mer enn 10.000 turister er blitt satt i karantene i Norge. Nå får de lov til å forlate landet.

For Rosie Brady (fra venstre) og Ryan Jackson ble Norgesturen ufrivillig forlenget med fire dager. Torsdag formiddag kunne de fly fra Gardermoen til Dublin. Her sammen med Jill Murphy og Joseph O´Reilly.

De kom for å oppleve Norge, men ble sperret inne på hotellet sitt da karantenebestemmelsene ble skjerpet. Torsdag kunne de irske turistene forlate Norge.

  • Wasim Riaz
  • Siri Øverland Eriksen
    Fotograf

Brått ble hverdagen endret for de irske turistene Jill Murphy og Joseph O’Reilly som befant seg i Silsand i Troms og Finnmark da regjeringen bestemte at alle som hadde kommet fra utlandet, skulle i karantene med tilbakevirkende kraft.

Mange turister slapp ikke ut av hotellene. Dette resulterte i at de kontaktet sine ambassader som har ringt ned Utenriksdepartementet (UD) de siste dagene. Tirsdag kom det nye regler om at utenlandske borgere som ikke har symptomer på koronasmitte, kan forlate Norge.

Dermed fløy de irske turistene fra Bardufoss til Oslo onsdag kveld. Torsdag formiddag kunne de fly videre til Dublin.

Etter å ha sittet karantene-fast i Norge i flere dager, kunne Jill Murphy (fra venstre), Joseph O´Reilly, Rosie Brady og Ryan Jackson fly av gårde til Dublin torsdag formiddag.

Aftenposten møter dem kort tid før de skal reise til Dublin. Murphy og O’Reilly forteller at de fikk problemer med å komme seg sørover fra Senja da de hadde fått varsel fra fylkeskommunen om at de ville få en bot på 20.000 kroner for å bryte karantenereglene.

Natten tilbrakte de på Radisson Blu Gardermoen der de ble kjent med Rosie Brady og Ryan Jackson som også skulle til Dublin med samme SAS-fly. Brady og Jackson skulle reist tilbake sist søndag, men ble satt i karantene. Murphy og O’Reilly hadde planlagt å reise torsdag, men med et senere fly.

Les også

Helsetopp var syk da han kom hjem fra Spania. Fikk beskjed om å bryte karantenereglene.

På bryllupsreise

– Dagen da vi ble fortalt om karantene, skulle vi dra på cruise fra Tromsø. Jeg begynte febrilsk å se på flyreiser, men det ble ganske raskt klart at dette ikke var et alternativ. Vår første tanke var at vi måtte komme hjem så snart vi kunne. Det var mye snakk om at Europa gikk i lås og mye feilinformasjon på internett, forteller O´Reilly som var på bryllupsreise i Norge.

– Heldigvis var feriestedets eier hjelpsom fra begynnelsen. Han sa klart og tydelig hva reglene var, og holdt oss oppdatert med endringer.

Hvor mye ekstra turen har kostet dem, har de ennå ikke fått regnet ut.

Over 10.000 utenlandske borgere

UD har på bakgrunn av tall fra Avinor og henvendelser fra ambassadene anslått at det er snakk om over 10.000 utenlandske borgere som ble satt i karantene. I tillegg til turister er det snakk om folk fra andre land som jobber i Norge.

Helsedirektoratet har sendt SMS til flere tusen av dem for å fortelle at de nå kan forlate Norge. Dersom de velger å forbli i Norge, må de sitte i karantene tiden ut (14 dager fra ankomst).

Torsdag morgen sjekket Joseph O´Reilly ut av hotellet på Gardermoen. Ved 10.30-tiden gikk flyet med ham og andre besøkende fra Irland til Dublin.

Utenlandske statsborgere som sitter i karantene fordi de har vært i kontakt med smittede i Norge, må fortsatt sitte i karantene tiden ut.

– Det er 70 ambassader i Oslo. Vi har nok fått henvendelser fra halvparten av disse som har lurt på hvordan deres borgere kan komme seg ut av landet. Det ble mange henvendelser etter hvert. Vi informerte ambassadene om hva som var gjeldende rett, og på tirsdag fikk vi løst denne problematikken, sier Johan Vibe, ekspedisjonssjef i UD.

– Det viste seg at forskriften skapte et problem for turister i karantene i Norge. Derfor ble forskriften for karantene justert og man fant en god smittevernfaglig løsning, legger han til.

Les også

73 ansatte ved to sykehjem i Oslo i karantene. Vurderer å flytte ansatte mellom sykehjem.

«Dear sheriff in Finnsnes»

Det var den irske ambassaden som var først ute med å kontakte UD. De irske turistene som satt fast i nord, hadde fortvilet kontaktet sin ambassade i Oslo.

De skrev til og med brev til politiet i Finnsnes som ble innledet med «dear sheriff in Finnsnes».

– Etter at forskriften ble endret, fikk politiet i Silsand vite at nå var det lovlig for turister å forlate hotellet. Så nå kan symptomfrie turister og andre utenlandske borgere forlate Norge uten at de risikerer å bli stoppet av politiet, sier Vibe.

Ian Kelly, deputy head of mission på den irske ambassaden i Oslo, er glad for at det kom en løsning for hans hotell-faste landsmenn.

– Det er en veldig stressende situasjon for alle parter. Vi er derfor glad for at det løste seg på denne måten, sier Kelly.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Karantene
  3. Utenriksdepartementet (UD)
  4. Troms og Finnmark
  5. Koronaviruset