Norge

SAS saksøkes etter pilotstreiken

Selskapet Airhelp saksøker SAS på vegne av flypassasjerer som har søkt om erstatning etter pilotstreiken i vår.

SAS-fly parkert på Gardermoen under streiken i slutten av april. Nå saksøkes flyselskapet av Airhelp som mener rammede passasjerer må få kompensasjon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

  • NTB

Pilotstreiken i SAS fra 26. april til 3. mai førte til at omtrent 4.000 flyvninger ble innstilt, noe som rammet over 370.000 passasjerer.

– Vår tålmodighet er slutt i denne saken, og nå ønsker vi å få rettens bekreftelse på at SAS har et erstatningsansvar, sier Andreas Hermansson, landssjef for Airhelp i Norge.

Les også

SAS-streiken kostet selskapet over en halv milliard kroner

Ekstraordinær

Finansdirektør Torbjørn Wist i SAS sier til NRK at selskapet har betalt for hotellopphold og annen kompensasjon for rammede passasjerer.

– Denne streiken var en lovlig streik, der vi ikke hadde noen evne til å tvinge folk tilbake på jobb. Det er en ekstraordinær hendelse utenfor selskapets kontroll, og da gjelder ikke denne avgiften, sier han til NRK.

Les også

Rundt 360.000 passasjerer ble rammet av streiken. Snart tre måneder senere venter 3000 fremdeles på refusjon.

Rettssak i Sverige

Airhelp viser til en EU-dom fra i fjor og mener flyselskapet er erstatningspliktig ved en streik. Selskapet mener passasjerene ikke bare har rett til å få refundert billettpengene, men om en standardisert kompensasjon dersom man kommer frem mer enn tre timer forsinket. Ifølge EUs EC261-regelverk kan passasjerer få opptil 600 euro.

Saken mellom SAS og Airhelp skal prøves i rettssystemet i Sverige, der flyselskapet har sitt hovedkontor.

– Airhelp går til sak i Sverige og Danmark med det formål å bringe saken inn for EU-domstolen. Avgjørelsen fra EU-domstolen vil dessuten skape presedens for hvordan erstatningssaker i forbindelse med streik blir behandlet i fremtiden, både i Norge og resten av Europa, sier Hermansson.

Les mer om

  1. Streik
  2. sas
  3. Luftfart
  4. Fly