Norge

Loftsetasje helt nedbrent i Oslo sentrum

Brannvesenet har fått kontroll på brannen på Grønland, men det kan være at etterslukkingen vil pågå helt til mandag. Omtrent hele 12. etasje, som besto av boder, er nedbrent.

Brannteknikkere undersøker loftsetasjen der brannen startet lørdag kveld.
  • Hans Marius Tonstad
  • Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder
  • Kjersti Nipen
    Journalist
FS00030513.jpg
FS00030516.jpg
Det brenner på adressen Grønland 24 i Oslo sentrum.
Det brenner på adressen Grønland 24 i Oslo sentrum.
Brann i Olafiagangen på Grønland i Oslo sentrum, sett fra 9. etasje i Postgirobygget.
Brann i Olafiagangen på Grønland i Oslo sentrum, sett fra 9. etasje i Postgirobygget.

— Det er ingen synlige flammer nå. Toppetasjen, hvor det var bare boder, er brent ned. Brannen startet på taket og ble meldt inn av forbipasserende på broen, sier innsatsleder Lasse Alvér ved Oslo-poiltiet til Aftenposten.no rundt klokken 23.45.

Han opplyser at beboerne er flyttet til et hotell i nærheten.

Ragnar Kvennodd, avdelingssjef ved 110-sentralen, opplyste til Aftenposten.no klokken 23.45 at de hadde vært inne med fire røykdykkerlag.

Han betegnet situasjonen som relativt udramatisk, og opplyser at dette er «en brannteknisk trygg bygning». Klokken 00.13 sier samme Kvennodd til nrk.no at brannen er under kontroll.

— Det har i hovedsak brent i boder og et teknisk rom i toppetasjen og en leilighet i 11. etasje som vi jobber med nå, sier han.

- Faller ting fra taket

Politiet oppfordrer folk i området til å lukke vinduer og holde seg unna, siden det er mye røyk.

En time etter at brannen først ble synlig fra Aftenpostens lokaler, så den ut til å øke uavbrutt i omfang. Ved 23.30-tiden er den vestlige og sørlige delen av taket i hovedsak slukket. Brannvesenet ser ut til å rette slukkearbeidet mot den nordlige siden.

I nesten tre timer hadde Brannvesenet ikke kontroll over flammene. Klokken 22.53 sa Kvennodd følgende til Aftenposten.no:

— Det er full fyr over taket, og kraftig røykutvikling. Den er ute av kontroll sånn som det er nå. Alle er evakuert fra inne i bygget og vi har sperret av et område utenfor. Det faller ned ting fra taket, så her må folk holde seg unna.

Etterslukking til mandag

Den kraftige brannen førte til stor, svart røykutvikling som kunne ses i hele Oslo-området i den lyse sommernatten.

— Akkurat nå har vi rundt 20 mann i sving, sier vaktkommandør i Oslo Brannvesen, Erik Grydeland til NTB søndag ettermiddag.

Mannskapet driver både etterslokking og et arbeid for å forsøke å redde verdier i blokken.

Fortsatt var svært mange beboere evakuert.

Grydeland sier at mannskapene blir der så lenge de må, og at etterarbeidet godt kan tenkes å vare helt fram til mandag.

Kjenner ikke brannårsaken

Søndag morgen kan operasjonsleder Even Jørstad ikke si noe om brannårsaken. Det pågår etterslukking og politiet har fortsatt ikke sluppet inn. De har imidlertid startet etterforskningen og blant annet gjennomført noen vitneavhør.

-Det er fortsatt fare for at gjenstander kan falle fra taket. Det er et farlig område som er sperret av, som også innebefatter to utesteder, sier han til Aftenposten.no

Høyt oppe

— Cirka 40 til 50 mennesker er evakuert. Vi har ikke informasjon om at noen har kommet til skade. Brannen er i 12. og øverste etasje. Vi holder på å gå gjennom den aktuelle delen av bygningen. Det er litt problematisk å komme til på grunn av at det er så høyt oppe, sier innsatsleder Lasse Alvér ved Oslo-poiltiet.

Aftenposten.nos reporter på stedet melder at mennesker blir evakuert, det brenner i stort sett hele toppetasjen på vestsiden av bygningen, og det er mange utrykningskjøretøyer på stedet.

— Full fyr i toppetasjen. Brannvesenet tar seg inn, politiet tar seg av evakuerte. Skuelystne bes holde seg unna!, skriver Operasjonssentralen klokken 22.13.

Også flere nabobygninger ble evakuert.

T-banen går

Klokken 22.35 melder Aftenposten.nos reporter på Grønland at flere av ambulansene drar fra stedet.

Politiet ber skuelystne - som det er mange av - om å holde seg unna.

Ruter opplyser til Aftenposten at T-banen foreløpig går som normalt. Kun én av inngangene til Grønland T-banestasjon er stengt på grunn av brannen.

FS00030500.jpg