Kommer – og blir

På toppen av Postgirobygget i Oslo kan de se utover Norges hovedstad. Her er de definitivt ikke alene, svenskene Lars Pettersson og Björn Trolin i Cribs Norge. Trolig er over 80.000 svensker i Norge nå.

De kan se utover Oslo, og på sine egne, fra toppen av Postgirobygget. Svenskene Björn Trolin og Lars Pettersson (t.h.) jobber for sine egne i Norge.

Om du er på trikken. Hvis du kommer rundt et gatehjørne. Kjøper du en kopp kaffe. I hele tatt – befinner du deg i Norge og spesielt i Oslo: Du hører svenskene, du ser dem, du snakker med dem.

Og ikke har de tenkt å ta første buss eller tog hjem heller.

De blir.

Les også

Grenseløs jobbjakt

— Norge har stor etterspørsel etter ingeniører, sykepleiere og folk innen industri. Derfor etablerer svenskene seg i Norge. Det er den nye trenden. Høy arbeidsledighet hjemme i Sverige gjør at folk som kommer hit, er høymotiverte til å jobbe, sier Lars Pettersson og Björn Trolin.For fem år siden startet de webplassen Cribs Norge. Der formidler de jobber, leiligheter, studieplasser og tilbyr hjelp til tusenvis av svensker for at de skal forstå norsk regelverk. Cribs Norge har også inngått et samarbeid med Leieboerforeningen for å hindre at svensker skal bli lurt på leiemarkedet.

— Antallet svensker til Norge øker for hvert år; de kommer fra hele Sverige og er nok mange flere enn hva som er registrert. Blant våre medlemmer har over 52 prosent midlertidig personnummer. De fanges ikke opp av statistikkene. Jeg vil påstå at det er over 80.000 svensker i Norge i dag, sier Trolin.

Studerer

En forestilling om svenskene: De klumper seg sammen i små boenheter, jobber i ett kjør, tjener gode penger og forsvinner hjem igjen etter noen hektiske sommermåneder. Slik er det ikke lenger, hevder Pettersson og Trolin.

Flere velger også påfyll av kunnskap.

– Vi ser at noen jobber før de begynner å studere. Støtteordningene er gunstige. Hvis du får lån gjennom Statens lånekasse og står til eksamen, blir noe av lånet omgjort til stipend. En slik ordning har vi ikke i Sverige. Norge er et attraktivt land å studere i, som på BI eller annen studieretning, sier Trolin.

Forskjellen på Norge og Sverige?

Den er ikke større enn at svenskene i hvert fall trives veldig bra her, hevder duoen i Cribs Norge.

— Partysvenskene er borte, akkurat som nordmenn i Syden for noen år siden. Eller de i Strömstad i påsken. De representerer ikke den menige hop nordmenn. Antallet svensker i Norge er også så høyt at vi ikke lenger er eksotiske. Jeg får aldri noen kommentarer fra nordmenn om at jeg er svensk lenger. Vi trives i landet. Vi har tilpasset oss Norge, sier de.