Norge

Store forskjeller i håndheving av «parkdrikkeforbud»

I Høyre er det delte meninger om det bør bli lov å drikke alkohol i parken og på stranden.

Elise og Marita hygger seg med Prosecco i parken på søndag kveld.
  • Per Christian Selmer-Anderssen
    Per Christian Selmer-Anderssen
    Teateranmelder

Elise og Marita drikker Prosecco i parken, og vet at de gjør en forbrytelse.

Ifølge alkohollovens §8-9 er det ikke lov å drikke alkohol på «gate, torg, vei, i park eller på annen offentlig plass».

Men håndhevelsen av loven er forskjellig fra politidistrikt til politidistrikt.

— Om vi bøtelegger, kommer an på hvordan folk oppfører seg og om man støter noen, sier Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politidistrikt.

- Så hvis man tar en rolig pils i parken er det greit?

— Greit og greit... Det kommer an på tid og sted. Sitter noen rolig i parken, uten at man blir støyende og bråkete, så går det greit i 99 prosent av tilfellene, sier Stølen.

Googlet praksisen

Også tidligere har politiet i Oslo gått ut og sagt at de ikke prioriterer å ta pilsdrikkere i offentlige parker. I 2009 sa Kåre Stølen til Aftenposten:

– Det er greit å nyte alkohol i parken hvis man klarer å oppføre seg.

Elise og Marita er godt kjent med at politiet er liberale i hovedstaden.

— Jeg må innrømme at jeg googlet det før jeg gikk til parken for å drikke, sier Marita.

Jentene vil helst ikke ha etternavnet sitt i avisen. Det er jo tross alt ulovlig ...

Forskjell fra politidistrikt til politidistrikt

Les også

Derfor er det dyrere å bli tatt for dette i Askim enn i Lillestrøm

I andre politidistrikt blir loven håndhevet strengere. Politidistriktene i Agder, Søndre Buskerud og Telemark sier at de bøtelegger personer som drikker øl på brygger, strender eller parker.— Vi håndhever loven, selv om det ikke akkurat er en prioritert oppgave. Men det er en vurdering som blir tatt der og da, og det kommer an på hvor synlig eller tydelig det er. Jeg har selv bøtelagt tre gutter for å drikke øl i Elveparken i Drammen. De fikk et forelegg på 2000 kroner hver, sier jourhavende ved Søndre Buskerud politidistrikt, Birgit Austad.

- Vi følger loven og bøtene som er fastsatt. Hvis politiet ser noen som drikker alkohol, så blir de pålagt å helle det ut. Hvis ikke er det definitivt et lovbrudd, sier jourhavende i Agder politidistrikt, Jørgen Henriksen.

Heller ikke på bryggene i Kragerø kan du føle deg trygg med en halvliter.

— Det er ikke lov til å drikke, men det er ikke noe stort problem. Det er litt ut fra situasjonen. Kanskje gir man en advarsel eller kanskje gir man forelegg med en gang, sier visepolitimester Knut Kolloen ved Telemark politidistrikt.

Også i Bergen har politiet et ambivalent forhold til håndhevelsen av loven.

— De fleste gir vi tilbud om å tømme ut det de har igjen, men så er det de som ikke etterkommer det. Det blir vurdert fra gang til gang hva vi gjør. Vi kan ikke si at vi ikke påtaler drikking i parkene, men vi kommer ikke til å lete opp folk i parkene heller. Det har vi ikke ressurser til. Vi leter ikke aktivt bak rhododendron-buskene, for å si det sånn, sier Øystein Frotaule, fungerende leder for patruljeseksjonen, til Bergens Tidende.

Vil avvikle hele loven

I sommer hadde Unge Høyre en aksjon der de drakk i parken med pressen til stede. De ønsket å få frem at de vil fjerne forbudet mot å drikke øl i parken. Men innad i Høyre er meningene delte, og partiet har ikke programfestet at de vil oppheve loven.

Andre Oktay Dahl vil oppheve hele loven mot å drikke på offentlig sted.

— Det er noen delte meninger, men flertallet er opptatt av å ha lover som brukes, fungerer og er likt praktisert, sier Andre Oktay Dahl (H), som sitter i justiskomiteen.Han er ikke overrasket over at politiloven praktiseres ulikt.

— Vi ser på mange felter at politidistriktene praktiserer lovverket ulikt. Det bidrar til mindre respekt for loven, sier Oktay Dahl.

Da Aftenposten snakker med ham, er han på ferie i Berlin. Han vil at Oslo skal bli litt mer som den tyske hovedstaden.

— Personlig mener jeg man bør avvikle hele loven mot å drikke på offentlig sted. Lovverket bidrar til at nordmenn får et litt merkelig forhold til alkohol. I et land som Tyskland ser jeg at man håndterer dette annerledes. Folk går rundt med glassflasker uten at noe knuses. Jeg lurer på om vi nordmenn egentlig er så mye mer umulige, sier Oktay Dahl.

FrP vil ha vin i park

Unge Høyre vil ikke gå like langt som Oktay Dahl. De har tatt til orde for at det skal bli lov å drikke på sosiale arenaer som park og strand.

— Men dette kan man komme tilbake til senere. Poenget er å fjerne lover som gjør lovlydige borgere til lovbrytere, sier leder for Unge Høyre, Paul Joakim Sandøy.

Fremskrittspartiet har skrevet i sitt partiprogram at de ønsker en mer liberal alkohollovgivning, men de har ikke spesifisert drikking på offentlig sted.

I et intervju med NA24 i fjor sommer, nevnte imidlertid partileder Siv Jensen forbudet mot «et glass vin eller to i parken», som en av lovene hun vil til livs.

Ap: Utrivelig uten alkoholloven

Arbeiderpartiet vil beholde loven slik den er i dag.

- Det er en holdningsskapende lov på lik linje med røykeloven. Jeg har absolutt tiltro til at politiet håndhever dette på en fornuftig måte, sier Jan Bøhler (Ap), som også sitter i justiskomiteen på Stortinget.

Han tror gater, parker og strender vil bli utrivelige uten loven.

— Du kan tenke deg dager der det er mye folk i byen, som 17.mai eller natt til lørdag og søndag. Hvis folk gikk rundt med ølflasker, ville det bli svært utrivelig. Hele denne biten unngår vi med forbudet, sier Bøhler, som også lurer på hvor stor politisk interesse det egentlig er for å oppheve forbudet.