Norge

- Drukning trenger ikke se dramatisk ut

En drukning ser ikke nødvendigvis dramatisk ut, derfor kan det være vanskelig å oppdage. Det fikk Sigurd Fylling Mæle på ferie i Spania erfare, for søndag holdt det på å gå galt med en ung gutt i vannet.

 • Astrid Hexeberg

Med svømmeføtter på beina, var lærer Sigurd Fylling Mæla (29) på vei ut i bølgene med sitt bodyboard ved stranden i La Mora sør for Barcelona søndag. Det var fullt av badende turister, store bølger og kraftige understrømmer i vannet. Han hadde selv blitt skylt i land av bølgene og var på vei ut igjen da noe fanget hans oppmerksomhet.

— Jeg så en gutt kanskje ti meter unna som tilsynelatende bare lå og badet, sier han til Aftenposten.

Han fortsatte utover, men kastet igjen et blikk på gutten i vannet.

— Jeg så at det var ett eller annet som ikke var helt som det skulle. Jeg spurte «Har du det bra?»

Se Facebook-innlegget her.

- Han er vill i blikket

Mæle spurte to ganger, men fikk ikke svar og gutten så ut som han var i transe. En mindre bølge skyldte over gutten som da forsvant under. Mæle reagerte instinktivt.

Gutten lå i vannet til venstre for tuppen av svaberget ved denne stranden i La Mora i Spania. Foto: Sigurd Fylling Mæle

— Jeg tok tak i han og dro han opp, og han knep tak i hendene mine så hardt han bare kunne. Han kom opp og var helt vill i blikket, gurglet vann og var panisk.

Mæle tok et par benspark før han kjente sandbunnen og fikk den tysktalende gutten i tolvårsalderen trygt opp på land.

— Da han fikk summet seg litt begynte han å hikste «Thank you, thank you, thank you,» og da skjønte jeg at at dette var hakket mer alvorlig enn det så ut som først.

Bruk to minutter og lær livredning i videoen øverst.

Farsott på Facebook

Ikke lenge etter hendelsen delte Mæle opplevelsen med sine venner på Facebook. Innlegget hadde mandag ettermiddag fått nesten 10.000 likes og rundt 500 kommentarer.

Han forklarer at han la ut innlegget fordi han først, i likhet med flesteparten av de andre på stranden ikke reagerte på gutten. Fra Mæle oppdaget gutten til han tok tak i han, rakk han å tenke flere ganger at gutten sikkert bare lekte.

Så kom han på en artikkel han hadde lest om stille drukning, og det var det som fikk han til å reagere. Nå ønsker han å minne folk på at drukning ikke trenger å se dramatisk ut, og at folk bør følge nøyere med.

— Vi har et ansvar. Foreldre må følge med på barna sine, og alle badende som oppholder seg på et sted der særlig barn bader, må følge litt ekstra med. Det kan skje over alt, også i stille bassenger og innsjøer. Se en ekstra gang hvis du skulle oppdage at noe skurrer. Og det er like tragisk om en voksen familiefar dør, som et barn. Derfor er det viktig at vi ikke glemmer å ta ansvar for vår egen sikkerhet i de kommende sommermånedene også.

Sigurd Fylling Mæles innelgg på Facebook har fått stor oppmerksomhet.

— Hva tenker du om at innlegget er delt så mye på sosiale medier? - Det er tydelig at det har truffet en nerve hos folk. Det å bade, å være på ferie, er noe alle har et forhold til. Mange har opplevd lignende ting selv.

Drukning kan skje stille og fort

President i Norges Livredningsselskap, Gard Aleksander Bjørnstad, bekrefter at drukning ikke nødvendigvis ser kaotisk ut med skrik og plasking. En strandlivredder er drillet til å fange opp slike situasjoner, men ikke folk flest.

— Det oppleves ikke som unormalt for en som ikke er vant til å se etter det som eventuelt er feil, sier Bjørnstad. Han har selv opplevd lignende hendelser.

— Det holder å få vann i vrangstrupen så du får låsninger i strupehodet. Du får ikke puste, det blir en kjede av feil, og det er det som er de kritiske faktorene når ting går den gale veien. Og da går det veldig fort.

Bruk to minutter og lær livredning i videoen øverst.

I Norge er temperaturen i vannet ofte lav, og Bjørnstad sier det skal få minutter til i kaldt vann før en kan få problemer.

— Det kan være at personen er nedkjølt, og så mister evnen til å kommunisere. Armbevegelser og alt blir svært redusert. I dag er det 11 grader i Oslofjorden og det tar ikke mange minuttene før du er satt ganske ute av spill.

Hendelsen i Spania skjedde få meter fra land og ifølge Bjørnstad er dette også klassisk.

- Det skjer ofte nær land, sier han.

- De fleste drukninger som skjer utendørs, skjer på halvannen til fire meters dybde. Så det er gjerne andre mennesker rundt.

Respekt for vannet

Bjørnstad sier at i ni av ti tilfeller skjer drukning i forbindelse med lek og han poengterer at bassengtrening ikke nødvendigvis gjør deg rustet til å takle forholdene ute i sjøen.

- Det er mange overraskelser ute i sjøen, det har jeg selv erfart. Selvom jeg har drevet med svømming i 30 år så betyr ikke det nødvendigvis trygghet. Det er uheldige omstendigheter som kan komme overraskende på deg, sier Bjørnstad.

Antallet drukningsulykker har gått ned de siste årene, og Bjørnstad setter det i sammenheng med været. Han hevder at får vi en knallsommer, får vi også flere folk til kysten og en økt risiko for ulykker.

— Respekter vannet og de ferdighetene du vet du selv har. Ta vare på deg selv og følg med på omgivelsene dine.

For Sigurd Fylling Mæle bød ferien på mer dramatikk enn han forutså, og i ettertid er han takknemlig for at det gikk bra.

- Det slo meg først flere timer etterpå, at dette kunne gått virkelig ille. Han kunne faktisk ha druknet og jeg kunne ha vært ti meter unna mens det skjedde.

 • Det slo meg først flere timer etterpå, at dette kunne gått virkelig ille.

Sigurd Fylling Mæle opplevde mer dramatikk i ferien enn han hadde regnet med. Foto: Privat

Relevante artikler

 1. NORGE

  Børge fant vennen Fredrik livløs, med ansiktet ned i bekken. Da gjorde han det mange av oss ikke tør.

 2. VERDEN

  Tenåringer filmet mann som druknet - slipper straff

 3. SPORT

  Her blir stortalentet skallet til av motspiller så blodet spruter: – Det skal ikke skje

 4. A-MAGASINET

  Uteskolen: Med barn i vannet

 5. A-MAGASINET

  Fridykking er ikke bare for voksne. Slik kan du gjøre barna dine trygge i vann

 6. VERDEN

  Julia (12) er nå Russlands store helt. Men heltedåden skjuler en rystende historie fra «Dødens øy».