Norge

Politiet tok omvei til Utøya

Politiet innrømmer at de ikke valgte korteste vei til Utøya, noe som kan ha forsinket pågripelsen av Anders Behring Breivik.

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt. FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/AFP Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Den lille, røde gummibåten som var overfylt av politiets beredskapstropp, begynte å ta inn vann og fikk dessuten motorstopp midt på sjøen på den 3,6 kilometer lange strekningen sørover mot Utøya.

Politiet hadde bevisst valgt å sette seg i båten et godt stykke nord for kaia i Utvika. Avstanden fra småbåthavna over til Utøya er bare om lag 675 meter.

– Det viser at det var lite hensiktsmessig. Man fikk også tekniske problemer, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NRK .

Det var en tilfeldig campingturist som hadde brukt båten sin til å redde livredde ungdommer på flukt opp av vannet, som ble redningen for beredskapstroppen.

Ukjent tidstap

Fredriksen opplyser at det var Nordre Buskerud politidistrikt som bestemte Storøya som oppmøtested for den såkalte Delta-styrken.

– Det er vanlig praksis at beredskapstroppen ber om oppmøtested i lokalt politidistrikt, som kjenner sitt eget distrikt og har det som hjemmebane. Da ble dette punktet avtalt, og beredskapstroppen møtte opp der de hadde fått beskjed, sier Fredriksen.

Han mener det er vanskelig å fastslå hvor mye tid som gikk tapt på ikke å kjøre båten rett fra kaia i Utvika.

– Det blir spekulasjoner. Vi må se om det er mulig å si noe om det i gjennomgangen som nå følger. Den optimale løsningen er sjelden til stede. Vi må velge det som er mulig ut fra de faktiske forholdene på stedet der og da, sier Fredriksen.

Politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt sa til Dagbladet tre dager etter terrorangrepene at politiet tapte rundt ti minutter på motorstoppen.

Storberget taus

Første melding om skyting på Utøya den 22. juli ble mottatt av AMK-sentralen klokka 17.24, to timer etter at bomben gikk av utenfor Høyblokka i Regjeringskvartalet. Klokka 18.09 ankom politiets beredskapstropp oppmøtestedet. Først klokka 18.27 ble Anders Behring Breivik pågrepet, to minutter etter at beredskapstroppen hadde gått i land på øya.

På 1 time og 19 minutter hadde Breivik skutt og drept 69 personer.

Justisminister Knut Storberget (Ap) ønsker tirsdag kveld ikke å kommentere politiets valg av rute mot Utøya til NTB, eller andre ting som kommer fram om terrorangrepene før han har fakta på bordet.

Johan Fredriksen sier spørsmålet om valg av rute og om det forsinket pågripelsen av Breivik hører hjemme i den kommende evalueringen av hvordan de ulike etatene håndterte situasjonen den 22. juli. Etter det flere medier erfarer vil mandat og sammensetning av den varslede 22. juli-kommisjonen legges fram i statsråd på fredag.

Politiet har tidligere blitt kritisert for ikke å ha brukt politihelikopteret da de fikk melding om skyting på Utøya. Istedenfor å fly mot øya i Tyrifjorden, sto helikopteret parkert på bakken fordi det var fellesferie, og ingen piloter var tilgjengelig for politiet

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 2. NORGE
  Publisert:

  Gjørv om kritikken: Én eller flere gjerningsmenn påvirker ikke plikten til umiddelbar inngripen

 3. NORGE
  Publisert:

  Fem år etter 22.juli får politiets skarpskyttere lov å skyte fra politiets egne helikopter

 4. NORGE
  Publisert:

  22.juli-rapporten filleristet Politi-Norge - nå kommer kritikken av konklusjonene

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Han drepte i tjeneste for politiets beredskapstropp. Ingen får vite hvem han er.

 6. DEBATT
  Publisert:

  Derfor bør minnestedet ligge på Utøya-kaia