Norge

Sporveissjef blir styreleder i Bane Nor

Tirsdag ble Cato Hellesjø valgt til ny styreleder i Bane Nor. Han tar over etter Siri Hatlen.

I over ti år har han styrt Sporveien i Oslo. Tirsdag ble det kjent at Cato Hellesjø blir ny styreleder i Bane Nor.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist
Cato Hellesjø er valgt til ny styreleder i Bane Nor.

– Når Cato Hellesjø nå overtar styreledervervet, får Bane Nor en styreleder med lang erfaring fra tilsvarende virksomhet, som kan vise til gode resultater med effektivisering og omstilling, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) i en pressemelding.

Hellesjø ble tirsdag valgt til ny styreleder i Bane Nor SF.

64-åringen er utdannet siviløkonom fra BI. Han har siden 2009 vært konsernsjef i Sporveien med overordnet ansvar for driften av kollektivtrafikken i Oslo og deler av Viken.

Les også

Gro Bakstad blir ny sjef for Vy – kommer fra Posten

Hatlen: Ingen dramatikk

Hellesjø overtar stafettpinnen etter Siri Hatlen.

Tirsdag ble det kjent at Siri Hatlen ikke fortsetter som styreleder i Bane Nor.

På spørsmål fra Aftenposten om hvorfor avgangen hennes kom så brått, svarer Hatlen følgende:

– Skifte av styreleder skjedde i forbindelse med ordinært foretaksmøte i Bane Nor, altså ingen dramatikk. Jeg har vært styreleder i fire og et halvt år, helt siden starten i 2016. Det har vært et privilegium, men selvfølgelig også i perioder krevende å lede arbeidet med å etablere og profesjonalisere foretaket i denne tidlige fasen av jernbanereformen.

Bane Nor og reformen går nå inn i en ny fase og Cato Hellesjø har meget relevant bakgrunn for å lede styret videre, mener statsråden.

– Som styreleder har Siri Hatlen lagt ned en betydelig arbeidsinnsats og gitt verdifulle bidrag, både i etableringsfasen av Bane Nor og i utviklingen av virksomheten fra etat til foretak, sier samferdselsministeren.

Les også

Svakhetene med Jerbanereformen begynner å bli tydelige | Gorm Frimannslund, Bane Nor

Hareide ønsker kostnadseffektivisering

Hareide legger til at regjeringen satser stort på jernbanen og bevilger årlig betydelige beløp over statsbudsjettet til Bane Nors virksomhet.

– Jeg er opptatt av at Bane Nor bruker bevilgningene fra staten på en kostnadseffektiv måte og leverer tjenester av høy kvalitet som kommer brukerne av jernbanen til gode, sier Hareide.

På tirsdagens foretaksmøtet ble styrets nestleder Olaf Melbø og styremedlem Ane Breivega gjenvalgt for en periode på to år.

Les mer om

  1. Bane NOR
  2. Knut Arild Hareide