Norge

Mer bekymret for tett barnevogn enn varm bil

8. juni i år knuste politiet en rute i en bil i Oslo for å redde et to år gammelt barn. De fryktet at barnet skulle bli overopphetet. Det kan i verste fall være dødelig.

Professor og rettsmedisiner Torleiv Rognum ber foreldre være oppmerksomme på varme i bil, men er mer bekymret for barnevogner tildekket av tepper.

 • Tine Dommerud
  Tine Dommerud
  Journalist

I løpet av kort tid stiger temperaturen i en bil til 80 grader dersom det er 20 grader utenfor, vinduene er igjen og bilen står i solen.

— Ja, overoppheting er livsfarlig, og hos de minste barna går det fort, sier Torleiv Rognum.

Han viser til dansk forskning som har sett på hvordan spedbarn takler temperatursvingninger, både høyt og lavt. De har kommet frem til at noen barn er mer disponert enn andre.

Knuste rute

— Når det gjelder varme i bil kommer det an på hvordan barna er plassert. Ansiktet er som en radiator, sier Rognum.

8. juni i år knuste politiet en rute i en bil i Oslo for å hente ut et to år gammelt barn. Parkeringslappen på bilen startet klokken 12.04. Da politiet kom til stedet var klokken 12.45 og parkeringslappen gikk ut 13.08.

Les også

Overlege: Ingen poeng å ta med babyen til Syden

– Vi vet ikke om foreldrene hadde tenkt at barnet skulle bli sittende alene så lenge, sier operasjonsleder Tor Grøttum ved Oslo politidistrikt.Han sier det var en totalvurdering fra patruljen som kom til stedet som gjorde at de besluttet å knuse ruten på bilen. Foreldrene kom til stedet like før klokken 13.00 og ble med barnet til legevakten for sjekk.

Politiet valgte å skrive en rapport til barnevernet.

Barnet kan dø

De siste 30 årene har et par norske barn dødd av overoppheting, men ikke i bil. Det er spedbarn som er pakket inn med mange dyner og plassert nær en varmeovn.

— Et barn blir raskere overopphetet enn en voksen. Hvis de blir ekstremt overopphetet, mister de bevisstheten og dør.

Torleiv Rognum er langt mer bekymret for foreldre som dekker til barnevognene med tepper for å beskytte barna, eller holde det mørkt.

- Det har vært ett dødsfall hvor barnet lå i en vogn og det var helt tett. Dette er en livsfarlig felle.

Rognum begrunner dette med en overopphopning av CO2 som er svært ugunstig, og at det generelt blir for dårlig ventilasjon inne bak teppet og under kalesjen.

Les også

Den beste beskyttelsen finnes ikke på flaske

— Dette sammen med varme og forkjølelse er risikofaktorer som kan forsterke hverandre, og det kan trigge krybbedød. Jeg vil derfor ikke anbefale tepper foran åpninger på barnevogner, sier Rognum.- Jeg vet ikke egentlig hva foreldrene tenker når de dekker til barna på denne måten, men jeg har selv sagt ifra ved et par anledninger, forteller den erfarne rettsmedisineren.

Hans klare råd til foreldre er som følger:

- Ikke pakk inn kalesjen med tepper.

Ille for hunder

Også Mattilsynet er opptatt av overoppheting – men først og fremst med tanke på dyr, og særlig hunder. De opplyser at mange tilfeller av overoppheting av hund i bil faktisk skjer i overskyet vær.

- Hvert år utsettes hunder som er etterlatt i biler for overoppheting, noe som fører til store lidelser og i verste fall død. Kanskje er det ikke nødvendig å ta med hunden hvis du bare skal ut en snartur? Som regel har den det bedre hjemme enn i en varm bil, sier seksjonssjef Solfrid Åmdal i Mattilsynet.

Hun sier videre at dersom man må ta dyret med og forlate det i bilen, bør man parkere i skyggen og ha vinduene åpne, slik at det blir god ventilasjon.

En hund kjøler seg ned i en fontene i Oslo en sommerdag. Mattilsynet ber hundeieire være oppmerksomme på tegn på overoppheting i varmen.

— Husk at solen flytter seg og at det raskt kan bli for varmt også i en bil som ikke står direkte i solsteken. Mange tilfeller av overoppheting av hund i bil skjer faktisk i overskyet vær, fordi eieren da ikke er så oppmerksom på denne faren.Den hyppigste årsaken til alvorlig overoppheting er at luften inne i bilen mettes med vanndamp. Dyr kvitter seg med varmeoverskudd blant annet ved å pese. Når luftfuktigheten blir høy minker effekten av pesingen, siden fordampningen (som avkjøler dyret) blir hemmet.

Tegn på overoppheting

Tegn på at hunden er overopphetet kan være at:

 • Den er ustø.
 • Den peser kraftig.
 • Den er forvirret.
 • Den har tørre og røde slimhinner i øyne og munn.
 • Den har forhøyet kroppstemperatur (normal kroppstemperatur for hund er mellom 37,5 – 39 grader).
 • Den har økt puls.
  I alvorlige tilfeller vil hunden besvime og miste bevisstheten. Dersom hundens kroppstemperatur blir for høy, kan den få alvorlige skader i hjerne, hjerte, tarmer, lever og nyrer, og i verste fall dø.