Norge

Stoltenberg krever full gjennomgang

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier det er helt riktig og nødvendig at barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) går gjennom håndteringen av pengesaken en gang til.

Statsminister Jens Stoltenberg. SCANPIX

 • Ntb

— Den nye e-posten viser at en fornyet gjennomgang er nødvendig. Innholdet i e-posten bringer ikke noe nytt, men den burde ha vært offentliggjort tidligere. Det er også riktig, slik Lysbakken selv sier, å hente inn hjelp utenfra for å få dette grundig gjort, sier Stoltenberg til NTB.

Statsministeren vil ikke legge seg bort i hva som eventuelt vil skje med Lysbakkens to statssekretærer. De har begge vært involvert i behandlingen av den omstridte bevilgningen av penger til forsvarskurs for jenter.

— Det er Lysbakken som er statsråd, og jeg forholder meg bare til statsråder, sier Stoltenberg.

Ingen kontroll

Han presiserer at det er nødvendig å gå gjennom alt med fornyet grundighet for å motvirke inntrykket av at det stadig kommer nye biter med informasjon og at ingen har kontroll.

— Lysbakken har beklaget håndteringen og er den første til å understreke behovet for å få absolutt alt fram i lyset. Jeg føler meg trygg på at alt nå blir klarlagt og at rutiner og prosedyrer blir gjennomgått, sier Stoltenberg.

Han viser til at barne- og likestillingsministeren har tatt initiativ til også å gjennomgå tidligere, beslektede tildelingssaker for å se om noe uregelmessig har funnet sted.

Departementet bevilget i fjor høst 154.000 kroner til en gruppe som kaller seg Jenteforsvaret, og som har tett tilknytning til SVs ungdomsorganisasjonen. Det som er avdekket så langt, viser at særlig statssekretær Kirsti Bergstø spilte en nøkkelrolle i beslutningsprosessen. Hun overkjørte blant annet råd fra forvaltningen.

Styres ikke av SMK

Statsministeren avviser at Statsministerens kontor og han personlig nå styrer saken, men sier at det snarere er normal kontakt mellom SMK og Lysbakkens departement. Han vil ikke kommentere oppslag om at Lysbakken tiltrår som leder i SV med riper i lakken.

— Vi har god kontakt, og det er et godt samarbeid. Lysbakken er en dyktig politiker. Det har hendt før at politikere har beklaget ting som er skjedd, sier statsministeren.

Lysbakken har avlyst sin deltakelse ved FNs høyt profilerte kvinnekonferanse i New York. Han skulle ha reist søndag og vært borte helt til torsdag. Departementet bekrefter avlysningen, men har foreløpig ikke noen begrunnelse.

På programmet sto blant annet et møte med lederen av FNs kvinneorganisasjon, den tidligere chilenske presidenten Michelle Bachelet. Tirsdag skulle Lysbakken holde Norges hovedinnlegg.

Nå blir Lysbakken erstattet av statssekretær Ingrid Fiskaa (SV) i Utenriksdepartementet. (©NTB)

 1. Les også

  Lysbakken må bli hjemme fra FN-møte

 2. Les også

  Tror Kirsti Bergstø vil gå

 3. Les også

  Lysbakkens høyre hånd overkjørte byråkratene

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  – Sivertsen kommer til å være en god fiskeriminister

 2. POLITIKK

  Hevder statsråd prøvde å stoppe varsel mot politisk rådgiver

 3. POLITIKK

  Har du falt av? Dette er bråket rundt fiskeriministeren.

 4. POLITIKK

  De borgerlige skulle slanke regjeringsapparatet. Men aldri har det vært flere statsråder.

 5. POLITIKK

  Solberg: Fikk varsel i starten av juni

 6. POLITIKK

  Fikk tildelt lånetelefon til Kina-tur. Tok likevel med tjenestetelefonen.