Norge

Toyota og Hyundai stopper hydrogenbil-salget midlertidig

Toyota og Hyundai i Norge har midlertidig stoppet utleveringen av hydrogenbiler i påvente av mer informasjon om hydrogeneksplosjonen i Sandvika mandag.

Ingen ble skadet i eksplosjonen på en hydrogenstasjon i Sandvika mandag.
  • NTB

Gjennom et feilaktig sitat i media ble det tidligere rapportert at Hyundai og Toyota Norge har stoppet salget av Mirai, men dette er ikke korrekt.

For å hindre at kunder blir skadelidende har Toyota Norge besluttet å tilby gratis lånebiler inntil situasjon er løst. Toyota Norge har midlertidig stoppet utlevering av Mirai, men modellen er fortsatt tilgjengelig for salg, skriver selskapet i en e-post til Aftenposten.

– Vi vet ikke nøyaktig hva som skjedde på Uno-X stasjonen ennå, så vi ønsker ikke å spekulere. Men vi stopper salget inntil vi har fått vite hva som har skjedd, samt av praktiske hensyn siden det ikke er mulig å fylle drivstoff nå, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge.

Han understreker at hendelsen ikke hindrer Toyotas hydrogensatsing.

– Dette endrer ikke vårt syn på hydrogen, og det er viktig for oss å påpeke at hydrogenbiler er minst like sikre som vanlige biler. Selve hydrogentankene er så robuste at du skal kunne skyte på dem med pistol uten å slå hull i dem, sier Olsen.

Hyundai er den andre leverandøren av hydrogenbiler i Norge. Markedsdirektør Christian Stenbo opplyser at også de stanser salget midlertidig.

Ifølge Teknisk Ukeblad ble det solgt 51 hydrogenbiler i Norge i 2018, mot 55 året før.

Eksplosjonen skjedde ved Uno-X-stasjonen i Sandvika ved 17.30-tiden. Ingen ble alvorlig skadet.

Les også

  1. LES OGSÅ: Stenger ti hydrogenstasjoner midlertidig etter eksplosjon

Les mer om

  1. Bil
  2. Hydrogen
  3. Drivstoff
  4. Toyota