Stoltenberg: - Vår dype beklagelse over at dette kunne skje på norsk jord

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) beklaget dypt under holocaust-markeringen i Oslo fredag.

Det tyske skipet «Donau» tok 532 norske jøder til utryddelsesleirene. I alt ble 772 norske jøder deportert. Kun 34 overlevde.
Jødene ble kjørt til Oslo havn med drosjer, jernbanevogner og lastebiler. Mennene kom i jernbanevogner (kuvogner) fra Berg fangeleir utenfor Tønsberg, der de hadde vært ca. en måned. Kvinner og barn ble kjørt i drosjer.

I høst er det 70 år siden «det norske holocaust». I løpet av krigen ble 772 norske jøder eller flyktninger deportert fra Norge til nazistenes utryddelsesleirer. Bare 34 overlevde.

— Drapene er uten tvil nazistenes verk. Men det var nordmenn som arresterte. Og det var nordmenn som kjørte bilene, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin tale.

— Uten å frata nazistene ansvaret, er det tid for å se at politifolk og andre nordmenn deltok i arrestasjoner og deportasjoner av jøder.

— Jeg finner det i dag riktig å uttrykke vår dype beklagelse over at dette kunne skje på norsk jord, sa Stoltenberg.

- Mange åpne sår

50 år etter krigen fastsatte Stortinget et økonomisk oppgjør, kollektivt og individuelt, for likvidasjonen de norske jødene var utsatt for. I underkant av 200 millioner kroner ble bevilget, hvorav det aller meste som kollektive bidrag til sikring av jødisk kultur og fremtid i Norge.

— Resultatet ble en moralsk aksept av statens ansvar for handlinger begått mot norske jøder under 2. verdenskrig, sa statsministeren under talen.

Men til tross for den økonomisk kompensasjonen, mener flere at det var på høy tid med en offisiell unnskyldning til jødene fra den norske stat.

— Det er svært mange sår som er åpne og som en absolutt bør ha en unnskyldning på. De fleste jødene som ble arrestert i Norge, var norske statsborgere. Da de ble arrestert, mistet de statsborgerskapet. Og da de hvite bussene reiste nedover for å hente fanger som hadde overlevd, fikk ikke jødene være med fordi de ikke lenger var norske statsborgere og regjeringen etter 8. mai ikke ville finansiere hjemtransport, sa Kjersti Dybvig til NTB før minnemarkeringen. Hun er historiker ved University College i London.

Hans Olav Syversen, KrFs parlamentariske leder, sendte tidligere denne måneden et brev til Jens Stoltenberg, der han spurte om statsministeren ville benytte dette markeringsåret, 70 år etter, til å gi en offisiell beklagelse for det norske statsapparatets medvirkning.

— Det tjener Stoltenberg til ære at han nå ga denne beklagelsen. Det understreker at tragedien ikke bare er en del av okkupasjonsmaktens historie, men også en del av vår egen historie og vårt ansvar, sier Syversen.

Største norske deportasjonen

FNs internasjonale minnedag for holocaustofrene markeres verden over og en rekke steder i Norge. Statsministeren holdt hovedtalen under minnemarkeringen ved Akershuskaia i Oslo fredag ettermiddag.

Les også

Auschwitz - en del av livet

Det var ved denne kaia at den største norske gruppen av jøder ble deportert fra Oslo 26. november 1942.

532 jøder brutalt ble stuet sammen i transportskipet «Donau» før seilasen til Tyskland. Der gikk ferden videre med tog til Auschwitz sør i Polen. Bare ni vendte tilbake.

Siste overlevende fra «Donau»

Sammy Steinmann (87) er den eneste av disse som ennå lever, og i dag deltok han på minnemarkeringen.

For snart 70 år siden kom to sivilkledde norske menn og hentet Steinmann i huset til en nabofamilie i Solveien hjemme på Nordstrand. «Det er fra det norske statspolitiet. Vi har ordre om å arrestere deg.»

Han var døde nær flere ganger, men unngikk gasskammeret. Han overlevde dødsmarsjen sammen med 66.000 andre jødiske fanger gjennom Tsjekkia, inn i Tyskland og til Buchenwald.

– Den dag i dag er det uvirkelig at dette virkelig skjedde, at jeg opplevde det og overlevde, sa Steinmann under den forrige minnemarkeringen.

Mellom 1,1 og 1,5 millioner mennesker mistet livet i Auschwitz.