Først ble russerne ranet av oligarkene. Nå tar oligarkbarna over.

Barna av oligarkene og Putins elite tar opp arven etter foreldrene.

Selskapene til Putins svigersønn Kirill Shamalov har på kort tid sikret seg enorme kontrakter fra russiske offentlige selskaper. 33-åringen er nå på fjerde plass på listen til Forbes over personer som sikrer seg flest offentlige anbud i Russland.
  • Per Anders Johansen
Puti

En sikker måte å bli vanvittig rik på i Russland, er å få et sugerør i statskassen i form av store offentlige kontrakter.

Forbes' siste liste over kongene som sikrer seg de største kontraktene i den russiske stat, dukker det nå opp nye navn:

De som klatrer raskest er Putins svigersønn og sønnen til Putins barndomsvenn.

Svigersønn rett til værs

Putins påståtte svigersønn Kirill Shamalov (33) hoppet inn på fjerde plass etter at et av hans selskap sikret seg den største enkeltkontrakten som er registrert i det russiske registeret.

Reuters skrev i desember at Shamalov ble hemmelig gift med en av Putins døtre i 2013.

Han fikk over 10 milliarder kroner i lån fra en russisk bank ledet av en Putin-venn. Selskap han er deleier i har også fått billige lån fra det russiske oljefondet.

Et av de største problemene i russisk økonomi er at at det er rådyrt å skaffe lån. Det finnes ikke nok penger og investeringene går tilbake.

Banken som har finansiert flere av de store offentlige prosjektene de siste årene

Denne saken er en vanskelig nøtt for Putin — og sier mye om hva som skjer i Russland:

Rotenberg-dynastiet

På førsteplass på listen ligger Putins barndomsvenn og gamle judopartner Arkadij Rotenberg. Selskaper han kontrollerer fikk oppdrag for hele 65 milliarder kroner.

Rotenberg fikk storkontrakten med å bygge en ny bro til Krim.

Han skal også være med på å bygge det omdiskuterte gassledningsprosjektet til Kina. Russiske skattebetalere må ut med enorme summer, men det er usikkert om kineserne noen gang vil importere så mye gass at dette blir lønnsomt.

Rotenbergs sønn Igor (42) for har også fått en mye større del av kaken:

Han kom inn på listen første gang i fjor, og nå er har han klatret til femteplass over dem som fikk fleste oppdrag. Hans selskaper sikret seg oppdrag for over 13 milliarder kroner, hovedsakelig innen olje— og gassutbygging.

Det store slaget om Russlands fremtid handler noe helt annet enn terror og IS:

Milliarder uten konkurranse

Oligarkene og deres barn får ofte kontraktene uten noen reell konkurranse.

"Putins innerste elite har bygget sine formuer ikke ved å drive forretninger som skaper verdier, men ved å skaffe seg statlige tilskudd og kontrakter", ifølge Forbes.

Også på en rekke andre områder har barna av Putins mektigste venner overtatt makt:

  • Sønnen til Putins stabssjef styrer nå storbanken Gazprombank.
  • Sønnen til lederen for Russlands sikkerhetsråd leder har tatt over den russiske landbruksbanken.
    Ute i de russiske regionene gjentar det samme seg. Her dukker barn av guvernører og lokale oligarker nå opp i sentrale posisjoner både i politikken og næringslivet.

Slik går makten i arv

Fordelen med å gjøre seg rik på offentlige oppdrag, er at pengene kommer raskt og rett i lommen.

Ærlige russiske forretningsmenn og investorer som må skape nye arbeidsplasser og skaffe overskudd på egen hånd, har en mye lengre vei å gå.

I løpet av Putins første 12 år med makten opplevde russerne en historisk vekst både i levestandard, inntekter og konsum. Da var det lettere å se gjennom fingrene på hva oligarkene gjorde.

Men nå er det annerledes.

Den voksende økonomiske krisen i Russland som har ført til halvering av rubelens verdi, kraftig prisvekst, skyhøye lånerenter og økt arbeidsledighet fører til at Forbes's lister har fått stor oppmerksomhet i russiske aviser og nettmedier.

Han er den mest populære russeren i Vesten:

Putin ber FSB granske mer korrupsjon

Nyhetene om oligarkenes milliardkontrakter fikk så mye oppmerksomhet i russiske medier at Kreml valgte å kommentere saken:

— Vi har lest dette materialet. Jeg vil understreke at statlig innkjøp er strengt regulert, sa Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov ifølge Interfax. Han la til at det er politi- og påtalemyndigheter som skal etterforske om reglene følges.

Russlands riksadvokat har imidlertid selv en sønn som er blitt styrtrik delvis på offentlige kontrakter.

Dagen etter at Forbes-listen ble publisert, ba Putin den russiske sikkerhetstjenesten om økt innsats mot korrupsjon:

— FSB må intensivere arbeidet og fokusere på kampen mot korrupsjon, underslag og misbruk av offentlige midler, sa den russiske presidenten da talen ble overført på de statskontrollerte TV-kanalene.

Russisk politi har sitt eget , elleville TV-program. Her er det ingen nåde for de kriminelle:

Lang liste av rike barn av makten

— Ingen av disse menneskene er spesielt briljante, sier opposisjonslederen og korrupsjonsjegeren Aleksei Navalnyji en video han publiserte i forrige uke:

— De kontrollerer penger ikke fordi de har oppfunnet eller oppnådd noe, eller fordi de er smarte eller dyktige mennesker. De står bare ved matfatet fordi presidenten i vårt land har satt dem der, sier Navalnyj i videoen, som er sett av 230.000 russere den siste uken.

På listen over dem som beskrives som de "fem kongene", kommer også en annen Putin-venn Gennadij Timtsjenko.

Den eneste av kontraktskongene som ikke regnes som en i presidentens nære vennekrets, er Novatek-eieren Leonid Mikhelson.

— De fem kongene av offentlige kontrakter: Dette er i praksis alt du behøver å vite om russisk økonomi, skrev den russiske opposisjonsparlamentarikeren Dmitrij Gudkov på sin Facebook-side.

Selskapene til Putins svigersønn Kirill Shamalov har på kort tid sikret seg enorme kontrakter fra russiske offentlige selskaper. 33-åringen er nå på fjerde plass på listen til Forbes over personer som sikrer seg flest offentlige anbud i Russland.