Kapasiteten i nytt kjempemottak sprengt – stanser registrering av nye asylsøkere

Politiet har ikke kapasitet til å registrere flere nye asylsøkere i det nye mottakssenteret på Råde, og fortsetter på Tøyen.

ta9e9a5e-La0RzZq7ik.jpg

Helt siden før sommeren har kapasiteten ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen vært en het potet.

Både frivillige og hjelpeorganisasjoner har kritisert myndighetene for dårlig og mangelfullt tilbud. Ved enkelte anledninger har nyankomne asylsøkere møtt stengte dører og overnattet på asfalten utenfor.

For en uke siden åpnet et stort mottakssenter for nyankomne asylsøkere i Råde i Østfold. Det medførte også at Politiets utlendingsenhets første registrering av nyankomne ble flyttet hit.

Men det siste døgnet har det kommet så mange nye asylsøkere at mottaket er sprengt. Søndag var alle de 1000 sengeplassene fylt opp.

Slutter å busse asylsøkere

— Vi tar nå ikke inn flere før søndag ettermiddag. Det vil si at vi ikke busser asylsøkere fra Oslo slik vi har gjort inntil nå, sier kommunikasjonsdirektør i UDI, Ingeborg Grimsmo til Aftenposten søndag formiddag.

Mottaket på Råde har vært åpent siden mandag. Myndighetene hadde opprinnelig planlagt å åpne halvparten av sengeplassene, 500, nå. Dette på grunn av registreringskapasiteten, ifølge Grimsmo.

— Det tar tid å lære opp folk og få nok mannskap til å gjøre jobben. Derfor hadde vi redusert kapasitet i starten, sier Grimsmo.

Men på grunn av stort trykk denne helgen, valgte de likevel å åpne hele mottaket. Det betyr at registreringen er overbelastet.

— Inntil videre fortsetter vi som før på Tøyen. Vi har også overnatting på Best Western-hotellet her, sier Grismo.

Kom 93 nye lørdag

Forrige uke kom det 2000 asylsøkere til Norge – nesten like mange som årets fire første måneder. Tallene for siste uke kommer ikke før mandag, men bare lørdag kom det 93 over grensene ved Svinesund og Storskog, ifølge NTB.

Og selv om hovedmottaket er flyttet til Råde, betyr det ikke at strømmen mot Oslo har avtatt.

Hevder mange venter i flere timer

En gruppe frivillige som kaller seg Nattevaktene på Tøyen, har i flere uker bistått flyktninger som kommer til Oslo med tog og buss. De har blant annet satt opp telt og varmelamper utenfor PU, og tilbudt mat til nyankomne.

En av de frivillige, Mohsan Raja, hevder forholdene er forvirrende og lite tilfredsstillende.

  • Det er bare noen uker siden Refuges Wellcome to Norway rundet av sitt hjelpetilbud på Tøyen:
Les også

Nå pakker de frivillige sammen på Tøyen

.
— Alle trodde at nå skulle alt bli mye bedre. Men natt til fredag måtte flere stå og vente i flere timer utenfor PU på Tøyen, hevder Raja.

Asylsøkere utenfor PU på Tøyen natt til fredag denne uken.

Må busses til Østfold

Les også:

Les også

Skjerper beredskapen mot tuberkulose

Ifølge Raja, har rådville asylsøkere hopet seg opp utenfor PU denne uken.

— Mottaksapparatet er ikke godt nok. Vi har møtt folk som vandret rundt i byen i flere dager uten å vite hvor de skal gjøre av seg, hevder Raja.

500 av 1000 plasser etablert

Aftenposten har vært i kontakt med PU, som ikke kan kommentere situasjonen nå i helgen. Men jourhavende jurist, Jan-Fredrik Senum, opplyser at det skal være en politivakt på Tøyen også om nettene.

Asylsøkere ankommer Oslo sist uke.

Kommunikasjonsdirektør i UDI, Ingeborg Grimsmo, sier at målsettingen er at all registrering av asylsøkere skal flyttes til Råde etterhvert.

— Det er det ønskelige. Men det krever mye folk. Nå gjør vi det vi kan for å ta unna, sier hun.

Enslige mindreårige asylsøkere skal fortsatt registreres på Tøyen.