Norge

Stortinget sier nei til generell bevæpning av politiet

Stortinget holder fast ved hovedregelen om at politiet normalt ikke skal bære våpen. Men disse spørsmålene kan bli revurdert, understreker Høyre.

Politiet har de siste månedene vært bevæpnet midlertidig på grunn av økt fare for terrorangrep. Men politikerne fastholder at politiet som hovedregel skal være ubevæpnet. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

 • Ntb

Saken er kommet opp i Stortinget denne våren gjennom et representantforslag fra Venstre. Der ber partiet Stortinget klargjøre at generell bevæpning i politiet ikke skal finne sted.

Da saken kom opp til behandling i plenum tirsdag, gikk ingen av partiene på Stortinget inn for å endre dagens praksis – det vil si at politiet normalt skal være ubevæpnet.

Frp bemerker på sin side at partiet primært ønsker å gi politiet «lettere tilgang til våpen». Frp ønsker også at det skal åpnes for generell bevæpning av politiet i de politidistriktene som ser behov for dette.

Likevel har Frp stilt seg bak en konklusjon om at dagens praksis skal opprettholdes enn så lenge.

Det kan komme endringer i regelverket framover, varsler Høyre. Justis— og beredskapsdepartementet har allerede holdt to høringer om politibevæpning, og flere forslag ligger på bordet.

Siden i fjor sommer har det vært midlertidig bevæpning av politiet, som følge av terrortrusler.

LES LENGRE SAK HER

LES OGSÅ:

 1. Les også

  Anders Anundsen må redegjøre om bevæpning

 2. Les også

  SV krever våpensvar fra regjeringen

 3. Les også

  Regjeringsorgan: Væpnet politi øker ikke tryggheten

 4. Les også

  Hadia Tajik: København-angrep ikke argument for bevæpning av norsk politi