Leter etter viking-DNA i Normandie

Engelske forskere leter etter skandinavisk vikingblod blant innbyggere i Normandie. Noen liker det dårlig.

Vikingføreren Rollo «fikk» området som senere ble kalt Normandie. I dag forskes det på hans og hans menns etterkommere.
  • Terje Avner

I 911 måtte den franske kongen Karl den enfoldige (898-922) avstå et landområde til vikingen Rollo og hans hær av norrøne krigere, på latin kalt normanni, eller menn fra nord. Området er i dag kjent som Normandie.

Vi vet ikke sikkert hvem Rollo var. Norske og islandske sagaoverleveringer knyttet ham til Ragnvald Mørejarls sønn Gange-Rolv. I Danmark omtales han gjerne også som en mulig fordrevet dansk kongesønn.

En normanner, Vilhelm, erobret England i 1066 - og skapte et dramatisk kapittel i britisk historie. Her er Vilhelm Erobreren avbildet på det kjente Bayeux-teppet.

Erobret av VilhelmI 1066 skjedde det som ble et dramatisk kapittel i britisk historie. Etter at engelske kong Harald II hadde slått norske Harald Hardråde ved Stamford bridge, måtte han bråvende. For over kanalen fra kysten av Normandie kom Vilhelm, senere omtalt som Vilhelm Erobreren. Vilhelm slo engelskmennene ved Hastings og drepte den engelske kongen.

Og dermed har du bakteppet for et forskningsprosjekt som i dag opprører noen og gleder andre i dagens Normandie.

Leter etter DNA fra vikinger

Det er The Guardian som nå forteller at engelske forskere fra University of Leicester har fått de franske myndighetenes tillatelse til å lete etter genetiske spor av de gamle skandinavene. Et hundretall frivillige har avgitt DNA-prøver til forskerne, og forskerne har som mål å lære mer om intensiteten av den skandinaviske koloniseringen i det 9. og 10. århundre. For eksempel ønsker de svaret på hvorvidt vikingene holdt seg for seg selv, eller om de blandet seg med og giftet seg inn i den eksisterende befolkningen i området.

Møter motstand

De britiske forskerne har som mål å publisere sine undersøkelser i 2016. Men de har også møtt hindringer i sitt forskningsprosjekt.

— Vi er bekymret for at dette kan skape ideer om at det finnes ekte normannere og uekte normannere, sier Jacques Declosmenil, medlem av en lokal gruppe av Bevegelse mot rasisme (MRAP).

Også på engelsk side av kanalen leter forskerne etter skandinavisk opphav. Et stort antall norske og danske vikinger slo seg ned forskjellige steder på de britiske øyene. Store områder, for eksempel det som historisk kalles Danelagen, ble direkte styrt av vikingene.

Les også: De siste vikinger

Tror vikinger skrev dikt om vulkaner

- Danske vikinger var barskest