Norge

Transportklagenemnda: Du må betale regningen på flypassasjeravgiften

Transportklagenemnda for fly gir flyselskapene medhold i at de kan kreve den omstridte flypassasjeravgiften betalt på etterskudd.

Transportklagenemnda for fly har gitt flyselskaper medhold i at de kan ta etterbetalt fort flypassasjeravgiften som ble innført 1. juni. Illustrasjonsfoto: Torstein Bøe / NTB scanpix Bøe, Torstein / NTB scanpix

 • NTB

I en uttalelse fra Transportklagenemnda heter det at de har mottatt flere henvendelser og klager fra passasjerer som kjøpte billetter før passasjeravgiften ble innført til flyginger med avgang etter at avgiften trådte i kraft.

Flere har lurt på om flyselskapene har anledning til å kreve slik etterbetaling. I en enstemmig uttalelse skriver Transportklagenemnda for fly at den er av den oppfatning «at flyselskapene under den gitte forutsetning har anledning til å kreve etterbetaling av passasjeravgiften.»

Gir flyselskapene støtte

I uttalelsen fra Transportklagenemnda vises det til særavgiftslovens paragraf 5, annet ledd, som nemnda mener er relevant i denne sammenhengen.

I paragrafen heter det blant annet at «Er det ved avgiftspåleggets ikrafttreden inngått kontrakt om leveranse, plikter mottakeren å betale et tillegg motsvarende avgiften med mindre det godtgjøres at det ved prisansettelsen har vært tatt hensyn til avgiften».

Nemnda viser også til at det i flyselskapenes vilkår er tatt inn bestemmelser om at passasjerer må betale skatter og avgifter som pålegges av det offentlige.

Norwegian fornøyd

SAS valgte å ikke ta etterbetalt da avgiften ble innført 1. juni, mens konkurrenten Norwegian valgte å etterfakturerte kundene. Flyselskapet fikk mye pepper for det, både fra passasjerer, i mediene og fra politikere.

– Norwegian har i flere måneder fungert som en pengeinnkrever for staten, og vi er fornøyd med at Transportklagenemnda er enig med oss i at rollen som pengeinnkrever for staten er i tråd med regelverket. Flere titalls millioner kroner er allerede betalt til skatteetaten, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian i en kommentar til NTB.

Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian er fornøyd med at flyselskapene har fått medhold hos Transportklagenemnda for fly i at de har anledning til å kreve etterbetalt flypassasjeravgift for forhåndsbetalte flyginger som finner sted etter at avgiften ble innført 1. juni. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Pedersen, Terje / NTB scanpix

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Fly
 2. Norwegian

Relevante artikler

 1. REISE

  Norwegian dropper inkassovarsel på flypassasjeravgiften

 2. REISE

  Han fikk tilbake flypassasjeravgiften

 3. ØKONOMI

  Titusener får nytt krav om flyavgiften, kan ende i inkasso

 4. ØKONOMI

  Tredobling av flyklager, frykter strøm av nye Norwegian-saker

 5. ØKONOMI

  Flyselskapene raste mot den nye flyavgiften etter fjorårets budsjett. Slik ble resultatet.

 6. ØKONOMI

  Flypassasjeravgiften har ikke gitt dyrere billetter, men dårligere tilbud, sier flyselskapene