Norge

Oppfordrer folk til å tenke på hygiene ved kjøkkenbenken

Til tross for at det ble funnet farlige bakterier i halvparten av kalkunfiletene i en undersøkelse gjort tidligere i år, tror ikke kalkunprodusentene at det vil skremme folk fra å kjøpe nyttårskalkun i år.

Ingrid Espelid Hovig Kalkun_Aftenposten-format.jpg-Escenic-kalkun_A.jpg
  • Lene Skogstrøm
    Lene Skogstrøm
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

— Vi oppfordrer folk til å ha god kjøkkenhygiene når de behandler kalkunkjøtt på kjøkkenbenken, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i Nortura.

Men hun tror ikke det blir solgt mindre kalkun enn vanlig til nyttårsaften, tross funn av resistente bakterier tidligere i år.

Halvparten av kalkunfiletene som ble undersøkt innholdt kinolonresistente bakterier, viste en undersøkelse fra i sommer.

10.desember ble det funnet resistente bakterier i syv av ti kyllingfileter, viser foreløpige tall fra Mattilsynets overvåkningsprogram for antibiotikaresistens i mat (NORM-VET). Forekomsten er dermed noe høyere for kyling enn for kalkun.

Fire av ti østlendinger spiser kalkun til nyttår

Målinger fra Ipsos MMI i fjor viste at 34 prosent av norske husholdninger har kalkun på menyen nyttårsaften. Flest på Østlandet utenom i Oslo, der fire av ti sverger til den store, magre fuglen. I Oslo er tallet 29 prosent.

Hvis man ikke allerede har hamstret, er det mandag som blir den store kalkuninnkjøpsdagen – det tar et par dager å tine de fire-fem kilos store fjærkreene.

Kalkun er en klar vinner på norske nyttårsbord.

— Mange føler seg usikre

— Det er mange som føler seg usikre etter alt som har stått om de resistente bakteriene i sommer og i høst. Men dette er den første smaken på et globalt problem, og trolig noe vi må innrette oss best mulig etter, sier Kringlebotn.

— Vi har ikke vært vant til å tenke så mye på kjøkkenhygiene i Norge, det har ikke vært behov for det før - men nå trenger befolkningen å få bedre opplæring.

Vurderer informasjon på emballasjen

Det står ikke mange advarsler om dette på nettsidene til Prior, Norturas merkevareleverandør av hvitt kjøtt?

- Det diskuteres internt hos oss på de nye nettsidene vi planlegger, og vi vurderer også å informere på emballasjen om hvordan man håndterer kylling og kalkun som kan inneholde resistente bakterier. Vi er opptatt av å gi forbrukerne best mulig informasjon – i USA kan du ikke åpne en kokebok uten å lese om dette.

Venter ikke lavere kalkunsalg

- Vil det bli mindre salg av kalkun til nyttår i år etter oppslagene om resistente bakterier?

— Det tror jeg ikke – kalkun har etablert seg som vinneren på norske nyttårsbord, så akkurat den ene dagen tror jeg ikke folk er bekymret for det. Da tror jeg heller det kan gå ut noe over forbruket av hvitt kjøtt til hverdags, sier Kringlebotn.

Hun understreker at man ikke vet hvor mange av de fryste kalkunene som inneholder resistente bakterier. - Dette er et problem av nyere dato, og mange av kalkunene kan ha vært fryst i ett års tid fordi kjøttet er magert og ikke tar skade av å ligge lenge nedfryst.

Kinoloner er «kritisk viktige»

Kinoloner er en type antibiotika som av WHO er klassifisert som kritisk viktige, og som skal være forbeholdt brukt til mennesker. Hvis bakteriene blir motstandsdyktige mot denne typen av antibiotika. kan denne resistensen i verste fall føre til at kinoloner ikke lenger kan brukes for å bekjempe alvorlig sykdom hos mennesker.

For noen uker siden uttalte tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet at det foreløpig ukjent hvordan disse bakteriene har kommet inn fjærfekjøttet. Kinoloner har aldri vært brukt i norsk fjærfeproduksjon.

Kan bli vanskeligere å behandle infeksjoner

Ifølge Folkehelseinstituttet kan matvarer som inneholder resistente bakterier være en kilde til økt resistens-forekomst hos mennesker. De resistente bakteriene kan bli en del av menneskers mikrobeflora, noe som kan øke sannsynligheten for senere infeksjoner med antibiotikaresistente bakterier. Infeksjoner med slike bakterier vil redusere mulighetene for god effekt av antibiotika ved behandling av infeksjoner.

Tidligere undersøkelser har også vist at kyllingkjøtt kan inneholde ESBL-produserende (ekstendert spektrum betalaktamase) E. coli bakterier. Disse bakteriene er resistente mot cefalosporiner, en annen viktig type antibakterielle midler. Folkehelseinstituttet er i gang med forskning for kunne avdekke en eventuell sammenheng mellom forekomst av slike resistente bakterier i fjærfekjøtt og infeksjonssykdom og resistensforekomst hos mennesker.

Forskning på narasinfri kylling

Veterinærinstituttet har satt i gang et forskningsprosjekt på bærekraftig produksjon av slaktekylling, uten bruk av narasin i fôret.Narasin brukes i fôret til slaktekylling for å motvirke koksidier, en type encellede parasitter som kan gi alvorlig tarmsykdom hos kylling. Stoffet har antibakteriell effekt og er klassifisert som antibiotika i flere land, blant annet USA. Hvorvidt kinolonresistente bakterier hos kylling og kalkun overføres til norske forbrukere, er et annet spørsmål forskerne skal finne svar på.

Nortura, som står bak merkevaren Prior, opplyser til NTB at de satser på å kutte all bruk av Narasin i løpet av 2016.

Nedgang i kyllingproduksjon

Tall fra begynnelsen av desember viser at det siden juli er det produsert over 2,2 millioner færre kyllinger enn på samme tid i fjor. Nedgangen kom samtidig som oppmerksomheten økte rundt antibiotikaresistente bakterier.

I statsråd 12. desember vedtok regjeringen å øke grensene for konsesjonsfri produksjon fra 140.000 til 280.000 slaktekyllinger per år. De øker også den tillatte kalkunproduksjonen fra 30.000 til 60.000 dyr i året.

— Jeg vil legge til rette for at den enkelte bonde i større grad får innrette seg slik hun eller han ønsker og mener er det rette for seg, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) i en pressemelding. Listhaug har også uttalt at Norge har som mål å være i front når det gjelder mattrygghet og dyrehelse.

KrF mener vedtaket om økt produksjon vil gå ut over dyrenes velferd.

Les også:

Les også

  1. Så lenge må du vaske hendene etter å ha tatt i rå kylling

  2. Nortura skal vaksinere 60 millioner kyllinger i året

  3. Ni ting du bør vite om hvordan du håndterer kylling og annet rått kjøtt