Norge

Tidligere redaktør ber Presseforbundet vurdere Giske-dekning

Tidligere BA-redaktør Olav Terje Bergo ber Norsk Presseforbund vurdere mediedekningen av Giske-saken. Den gir grobunn for en hekseprosess, mener presseveteranen.

Olav Terje Bergo, mangeårig redaktør i Bergensavisen, er bekymret over pressens dekning av Trond Giske-saken. Foto: NTB Scanpix

  • og NTB

– Jeg har fulgt pressens behandling av varslingssakene mot Trond Giske med økende uro, skriver Bergo i et brev som er oversendt Norsk Presseforbund torsdag.

Bergo fremholder:

– Hele punkt 1 i Vær varsom-plakaten om pressens samfunnsrolle settes på prøve når nestlederen i et stort politisk parti blir forsøkt fjernet fra sitt tillitsverv gjennom utspill i nyhetsmediene. Jeg ber derfor Presseforbundet drøfte nyhetsmedienes behandling av saken og offentliggjøre sine vurderinger, skriver den tidligere, mangeårige redaktøren i Bergensavisen.

Les også

Aftenpodden Giske-spesial om: Støres forvandling, spillet om makten og Tajiks rolle

Bergo var medlem av sentralstyret i AUF fra 1971 til 75. Etter at han gikk av som redaktør, har veteranen hatt flere verv i Arbeiderpartiet.

– Det jeg etterlyser, er at det settes en fornuftig fot i bakken, og at det gjøres en vurdering av summen av alle oppslagene. Det er ikke nødvendigvis det enkelte oppslag eller enkelte mediers dekning i seg selv som er problematisk, men det er summen av dekningen som blir tung for den som utsettes for det. Det har vi sett i flere andre saker, utdyper Bergo overfor NTB.

– Et gammelt udyr reiser hodet

Bergo mener at medienes dekning gir grunn til å spørre om den tidligere partijournalistikkens rolleblanding er tilbake, men uten at mediene og journalistene vedstår seg sine partiske perspektiv når de går inn i striden.

Dette bryter i så fall med Vær Varsom-plakatens punkt om at det er pressens plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle, skriver Bergo i brevet til Norsk Presseforbund.

Les også

Les også: Vi som varslet om Giske | anonym kvinne

– Tynnere og tynnere is

Bergo vil overfor NTB ikke peke på enkeltoppslag eller enkeltmedier der han mener at en slik rolleblanding har skjedd.

– Men noen av de titlene og spissformuleringene jeg har sett, har gått lenger enn jeg tror det har vært saklig grunnlag for. Og når du har få, delvis motstridende fakta – og fakta du kanskje må gjette – så går du ut på tynnere og tynnere is som redaktør. Isen har nærmest vært usynlig i noen av de oppslagene jeg har sett, fremholder den tidligere BA-redaktøren. Han sier også:

– I partijournalistikkens tid var dette hverdagskost for norsk presse, men det ble utryddet av min generasjon redaktører og journalister. I denne saken mener jeg at vi ser tendenser til det samme igjen. Det er et gammelt udyr som reiser hodet igjen, slik jeg ser det, sier Bergo til NTB.

– Burde stått frem

Han mener det også er grunn til å stille spørsmål om flere nyhetsmedier har brutt med bestemmelsene om at kilder som hovedregel skal identifiseres og at man skal være spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder, samt punktet om pressens særlig ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk.

Les også

Svensk redaktør: – #Metoo kan få ødeleggende konsekvenser

– Slik det ser ut, samarbeider noen varslere med noen nyhetsmedier på en slik måte at deltagelsen i den offentlige diskusjonen begrenses. Særlig alvorlig er det at Trond Giske avskjæres fra å forsvare seg konkret, fordi det konkrete innholdet i varslene er fortrolig (...). Det skaper en informasjonssituasjon som gir grobunn for rykter om og en hekseprosess mot Trond Giske, skriver Bergo i brevet.

Pressegeneralen: Elin Floberghagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Én klage så langt

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, er for tiden i Florida. Så langt har ikke NTB lyktes i å komme i kontakt med henne. Fra Presseforbundets sekretariat får NTB opplyst at det så langt er kommet én klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU) om Giske-dekningen.

Denne kan imidlertid ikke behandles, fordi den er fremsatt av en utenforstående person, uten samtykke fra hverken Giske eller varslerne. Ifølge PFUs regelverk kan andre enn direkte berørte parter bare klage dersom det er innhentet samtykke til klagen.

Les mer om

  1. Varslersaken i Ap
  2. Journalistikk
  3. Trond Giske
  4. Pressens Faglige Utvalg
  5. Arbeiderpartiet (Ap)