Norge

Ap vil ha fotlenke på asylsøkere som får avslag

Ap vil bruke fotlenke på foreldre som har fått avslag på asylsøknaden sin.

Arbeiderpartiet vil at barnefamilier som har fått avslag på asylsøknaden, ikke lenger skal stenges inne. Derfor foreslår de å gi foreldrene fotlenke.

  • og NTB

Partiet foreslår dette i tilfellene hvor det er fare for at de som har fått avslag, kan stikke av før de sendes ut av landet, melder NRK.

– Vi vil ikke putte barn i fengsel. Vi skal ha en rask og effektiv returpolitikk i Norge, men i de tilfellene det er snakk om barn, så mener jeg at vi skylder de barna å prøve ut alle andre alternativer, sier innvandringspolitisk talsmann Masud Gharahkhani i Ap.

– Fotlenke er et godt alternativ, der vi tar hensyn til barna og får en rask og god returpolitikk.

  • Les også denne ferske nyheten: Politiet vet om overgreps-nettverk de ikke får etterforsket slik de ønsker

Over 5000 tvangsreturnert i fjor

Totalt 5.434 personer ble tvangsreturnert av politiet fra Norge i 2017, viser statistikk fra PU. 220 av disse var del av en familie, 234 var mindreårige og 14 var enslige.

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) fikk allerede i 2016 utredet om fotlenke kunne være en mulighet i utlendingssaker. Den gangen ble det konkludert med at dette var for dyrt og ikke sikkert nok. Som et alternativ har regjeringen bestemt å opprette et familievennlig internat i Hurdal.

– Familievennlig er bra, men ikke godt nok. Også i disse familievennlige avdelingene så er det snakk om et fengsel. Vi kan finne bedre alternativer, sier Gharahkhani.

Les mer om

  1. Arbeiderpartiet (Ap)
  2. Migrantkrisen i Europa
  3. Asylpolitikk
  4. Asylsøkere