Norge

Her protesterer MDG-politikeren (71) mot cruisenæringen

Opprørt marsjerte Svein Ingvald Opdal ut i hagen mens han beordret kona til å ta dette bildet av ham.

FIKK NOK: Slik ser det ut når Svein Ingvald Opdal protesterer.
  • Hilde Heian

– Hei, jeg er journalist i Bergens Tidende. Gjett tre ganger hva jeg skal snakke med deg om?

Svein Ingvald Opdal ler høflig i mobiltelefonen.

Etter at den 71 år gamle mannen la ut et nakenbilde av seg selv på Facebook, har han fått adskillig mer spalteplass og oppmerksomhet enn det kommunestyrerepresentanten for Miljøpartiet De Grønne i Kvinnherad vanligvis kan drømme om, skriver Bergens Tidende.

Protest

Sammen med kona og familien var han på ferie på familielandstedet utenfor Olden i Nordfjord da han fant ut at han måtte protestere.

– Klokken var åtte om morgenen da jeg gikk ned for å gå på do. Jeg har sovet naken hele mitt liv, utdyper Opdal, som opprinnelig kommer fra Tysnes.

Utenfor hyttevinduet oppdaget han et cruiseskip som lå ved kai. Dette var det syvende cruiseskipet han hadde sett i løpet av uken. Da toppet det seg for kvinnheringen.

Skjedde spontant

– Dette bildet er min reaksjon på at fjordene brukes som lekeplass for gigantiske cruiseskip og på hvordan vi behandler naturen og nærmiljøet, sier Opdal.

– Det at du snur baken til, er det noen symbolikk i det?

– Nei, det var rent spontant. Kona nektet å poste det på Facebook, så da la jeg det ut selv.

– Mye oppmerksomhet

– Så dette var impulsivt? Ikke noe du har planlagt og trent til på forhånd?

– Nei. Jeg har fått mye oppmerksomhet, men ingen seriøse negative kommentarer. En kar mente dette kom til å ha motsatt effekt og øke cruisetrafikken. Men jeg har ikke tenkt å gjenta dette, beroliger Opdal.

– Vil kona ha byline på bildet?

– Nei, det er hun ikke spesielt lysten på. Men hadde jeg ikke vært naken, ville det ikke vært noen som hadde reflektert over denne protesten min. Da hadde ingen giddet å reagere, slår Svein Ingvald Opdal fast.

– Har du fått høre at du ser litt sprek ut?

– Ja, men det handler mest om gener. Jeg har trent før, sier 71-åringen, som tidligere var helse- og sosialsjef i Kvinnherad kommune.

Les mer om

  1. Kvinnherad
  2. Cruiseskip