Norge

Vil be om hurtigdomstol for ran

Justispolitikeren Hårek Elvenes (H) tror at en ekspressdomstol kan løse Oslos ransproblemer.

Da Aftenposten var med Oslo-politiet på patrulje en oktobernatt i år, ble denne raneren tatt. Paal Audestad

 • Robert Veiåker Johansen

Den ferske justispolitikeren fra Sortland (representerer Akershus på Stortinget) har latt seg skremme av ransbølgen i Oslo. Han innrømmer at han sjelden beveger seg utenfor de mest sentrale områdene av hovedstaden på kveldstid.

Denne uken ba han om et møte med Oslo-politiet for å få vite mer om utfordringene. I går møtte han Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon.

— Der fikk jeg høre at det er en mindre gruppe mennesker under 18 år - 10-15 personer - som står bak disse ranene. De er stort sett ungdom med problembakgrunn, og de trenger hjelp til å komme på rett kjøl. Det skjer ikke når de settes fri nesten med en gang de er tatt, sier Elvenes.

- Er vi naive?

Les også

Oslo på ranstoppen i Skandinavia

Siden gruppen av ungdomsranere er så liten og Oslo-politiets kjennskap til den så god, mener stortingspolitikeren at løsningen ikke trenger å være så komplisert:

— Det bør settes ned en hurtigdomstol til å ta slike saker. Jeg vil snakke med justisministeren og den politiske ledelsen i justisdepartementet om dette så fort som mulig, sier han.

Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon, har i mange år jobbet med ransproblematikken i Oslo og kjenner utfordringene på kroppen hver dag. Forslaget fra Hårek Elvenes kommenterer han slik:

— Jo nærmere en hendelse det kommer en reaksjon, jo bedre effekt har det. Det er ingen vits å vente til ryggsekken er helt full. De som gjør dette, skader andre og ødelegger for seg selv. Det er en tap/tap-situasjon, sier Stølen om de unge ranerne.

Hårek Elvenes, Høyre

Hårek Elvenes synes situasjonen i hovedstaden er uholdbar. Han mener at ranerne ikke kan vurdere muligheten for å bli tatt eller for å få noen straff som særlig stor. Nå frykter han at handlingslammelsen kan spre seg til andre byer i Norge og at situasjonen eskalerer i Oslo. — Til tross for at flere av ranerne er over straffealder, er det vanskelig å varetektsfengsle dem. Det er også mangel på fengselsplasser. Derfor slippes de fri raskt, med den risikoen det medfører. De som raner trenger hjelp, de må ledes inn på et annet spor. Da jeg forlot møtet med Stølen, spurte jeg meg selv: Er det i straffesakskjeden det svikter? Er vi blitt for naive og godtroende? Det er altfor lett å rette pekefingeren bare mot politiet, mener Hårek Elvenes.

Ser frem til praten

Vidar Brein-Karlsen, statssekretær i justisdepartementet, sier:

— Vi ser frem til å ta en prat med Elvenes om dette. Det å utrede etablering av hurtigdomstoler innenfor avgrensede områder, er også noe vi omtaler i regjeringens politiske plattform.

Kåre Stølen forteller at politimesteren i Oslo har satt avsatt midler til ransbølgen, og at mannskapet i Oslo er forsterket om nettene.

- Vi skal ut i kveld og i natt igjen. De siste som ble tatt av oss, er veldig godt kjent av politiet fra før, sier Stølen.

 1. Les også

  Tenåring skadet etter ran

 2. Les også

  Raner for å betale narkogjeld

 3. Les også

  Kvinne (88) ranet på gaten

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Politiet lover å rydde opp i dopsalget utenfor Lakkegata skole

 2. OSLOBY

  Politiet om tilreisende: - Vi merker en veldig klar økning i våre parker og skogsområder

 3. NORGE

  Syv somaliere tatt, 20 kilo heroin beslaglagt

 4. DEBATT

  Man kan ikke øse Oslo for romfolk | Liv Guneriussen

 5. OSLOBY

  Naboer: – Boligområdet er blitt et fristed for salg av dop

 6. OSLOBY

  To ganger var 56-åringen utvist fra Norge. Så langt i år er han og 33 andre rumenere tatt for salg av piller i Oslo.