Høyre reagerer på Quisling-uttalelse fra Israels ambassadør

Høyre reagerer sterkt på uttalelser Israels ambassadør Raphael Schutz har kommet med om nordmenn.

Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, høster kritikk for å ha omtalt nordmenn som etterkommere av Quisling.

«En industri full av løgner og ren antisemittisme er vel å forvente fra etterkommere av Quisling», skrev Schutz på sin egen Facebook-side i helgen.

Bakgrunnen for uttalelsen var norsk kritikk etter at 17 palestinere ble drept og over 1.400 ble såret da israelske soldater åpnet ild mot demonstranter på Gazastripen.

Schutz forsvarte de israelske soldatenes beslutning om å skyte med skarpt mot de ubevæpnede demonstrantene og havnet i hissig ordkrig med blant andre Ola Ingvald Hansen i Palestinakomiteen.

– Quisling ville vært stolt av deg, lød et av ambassadørens svar til Hansen.

«Over grensen»

Høyres fraksjonsleder i utenriks- og forsvarskomiteen, Michael Tetzschner, reagerer sterkt på Schutz' språkbruk.

– Den israelske ambassadørens uttalelse er både malplassert og over grensen for det vi trenger til en saklig meningsutveksling, sier Tetzschner til NTB.

– Det er en del av normal samfunnsdebatt å ha kritiske betraktninger om det meste, også vår historie. Men de som har innsikt i norsk, nyere historie, vet at Quislings tanker og dens tilhengere var en politisk utgruppe før, under og etter krigen, sier han.

Har aldri sagt

Tirsdag la ambassadør Schutz ut et nytt innlegg på Facebook, der han hevder å ha blitt feilsitert av Dagsavisen,som først omtalte saken.

– Jeg har aldri sagt at ALLE Nordmenn er etterkommere av Quisling, dette er heller ikke noe jeg mener, skriver han, og fortsetter:

– Fokuset i debatten burde IKKE være hva den israelske ambassadøren våget å si (Selv om det var en udiplomatisk og hard sannhet), fokuset burde være på hvor utrolig enkelt det er for norske medier å fremsette usannheter når det gjelder Israel, skriver Schutz.