Norge

Meslingsmittet er ansatt på legevakten i Oslo

Personen som har fått påvist meslinger i Oslo, jobber på legevakten der vedkommende kan ha blitt utsatt for smitte, melder NRK.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

 • NTB

– Vedkommende var på jobb i et tidlig stadium av sykdommen og var lite syk, men kan ha vært smittsom. Så legevakten har vært i kontakt med en rekke personer som var i kontakt med vedkommende den dagen, sier smittevernsoverlege Tore Steen til NRK.

Det er ifølge Steen ingen krav om at ansatte ved legevakten skal være vaksinert mot meslinger. I dette tilfellet var den ansatte delvis vaksinert mot sykdommen.

– Det ligger bare anbefalinger. Denne personen var ikke fullt vaksinert, men én dose gir vanligvis god beskyttelse. Det var altså ikke nok i dette tilfellet, forklarer han.

Les også

Uttalt vaksinemotstander på «kristenfolkets» viktigste talestol | Ingeborg Senneset

Kan ha blitt smittet av pasient

Steen opplyser at det var en meslingpasient på legevakten for noen uker siden, og at smitten kan ha skjedd i den forbindelse.

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene som finnes, og personer som er uvaksinerte eller ikke har hatt sykdommen er utsatt for smitte.

Personer som oppholdt seg på Legevakten i Storgata i Oslo 12. mars mellom klokken 10 og 17, og personer som var på konserten med det finske metalbandet Sonata Arctica på Parkteatret om kvelden 13. mars, kan ha blitt utsatt for smitte, opplyser Oslo kommune på sin nettside.

Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye og bistår smittevernlegen i Oslo kommune.

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som skyldes meslingviruset (morbilli). Viruset spres ved dråpesmitte, og sykdommen dukker opp 10–14 dager etter smitte. Viruset gir først kraftige forkjølelsessymptomer, to feberperioder og typisk utslett med feber.

Om man utvikler symptomer på meslinger, anbefales det å kontakte lege per telefon, og ikke møte opp på legekontoret før mistanken om meslinger er avkreftet.

Les mer om

 1. Meslinger
 2. Vaksine
 3. Sykdom
 4. Sykehus
 5. Oslo kommune

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Helsedirektøren om meslingsmitte: – Uforsvarlig at uvaksinert helsepersonell møter sårbare pasienter

 2. NORGE
  Publisert:

  Advarer flypassasjerer etter at person ble smittet av meslinger i Europa

 3. OSLO
  Publisert:

  Et tilfelle av meslinger er påvist i Oslo

 4. NORGE
  Publisert:

  Barnehagebarn smittet med meslinger i Oslo: Helsestasjonen åpner for vaksinering i morgen

 5. NORGE
  Publisert:

  Oliver (9 mnd) ble isolert i to uker av frykt for meslingsmitte på legevakten. Nå vil byråd tvangsvaksinere helsepersonell.

 6. NORGE
  Publisert:

  Her blir Viktor (10 måneder) hastevaksinert mot meslinger