Norge

- Alle ber meg være forsiktig. Jeg går helst ikke ut etter at det er blitt mørkt

Ungdom og foreldre i nærområdet opplever at hverdagen er blitt begrenset etter at Sigrid Giskegjerde Schjetne ble drept. Mandag starter rettssaken.

Linéa Viktoria Berglund er 15 år gammel og går på skole i området der Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant. Hun forteller at hun er blitt litt mer forsiktig, og helst ikke er ute etter mørkets frembrudd.
  • Frode Sætran

Det er skjedd noe med oppvekstvilkårene for mange etter at Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant og senere ble funnet drept. Livet er forringet for flere enn de som er direkte berørt.

I morgen begynner straffesaken der en 38 år gammel sunnmøring er tiltalt. Han nekter straffskyld.

Bevisene er omdiskutert. Det er ikke avgjort om han eventuelt vil bli straffet med soning i fengsel eller om han vil bli underlagt psykiatrisk behandling. Det er ikke engang kjent hvordan Sigrid Giskegjerde Schjetne ble drept.

Skrik

Det var rundt midnatt, natt til søndag 5. august. Hun var på vei hjem til Abildsø, hun hadde vært på besøk hos venninnen sin og hadde rundt to kilometer å gå før hun var hjemme. En tur som vanligvis tok en halvtimes tid.

Les også

Hva skjedde med Sigrid?

Hun hadde langt, brunt hår og blå øyne, hun bar på en brun skinnveske og hadde på seg olashorts og en blå hettegenser der hun gikk langs småveiene på Østensjø. Det var omtrent 15 grader ute, overskyet og svak vind. Hun hadde telefonen i hendene og sendte og mottok meldinger fra venninner mens hun gikk.

Så forsvant hun. De eneste sporene som var igjen etter henne der hun ble borte, var mobiltelefonen hennes, en sko og en sokk.

Sakene ble funnet ved Østensjø Kanvas barnehage i Dalbakkveien. Folk som bor i nærheten fortalte at de hadde hørt skrik fra en kvinne omtrent på det tidspunktet hun ble borte. Men de hadde ikke reagert så mye på det fordi det ikke er så uvanlig å høre folk skrike på lørdagskveldene.

Utrygghet

Etterpå snakket vennene veldig mye om hva som kunne ha skjedd. Senere, etter 4. september, da venninnen deres ble funnet dumpet i en skråning på Kolbotn, og to menn ble pågrepet og siktet for drap, endret samtalene karakter. Flere ga uttrykk for at det føltes godt at det som ble antatt å være gjerningsmannen var tatt.

Men fortsatt er det mange som preges av utrygghet i området der Sigrid Giskegjerde Schjetne var en del av miljøet.

Les også

Sigrid-tiltalt vil unngå psykiatrisk diagnose

Ikke bare på grunn av det som skjedde med den 16 år gamle jenta, folk sier de ikke følte seg trygge før heller, men forsvinningen og drapet som samlet hundrevis av mennesker til leteaksjoner og sorg har spikret fast utrygghet.

Snakker mye

Linéa Viktoria Berglund er 15 år gammel. Hun bor på en annen kant av byen, men i høst begynte hun ved Skøyenåsen ungdomsskole, samme skole som Sigrid Giskegjerde Schjetne.

— Jeg kjente jo ikke Sigrid, men jeg går på skolen med vennene hennes og andre nære pårørende. Vi snakker jo om Sigrid og det som skjedde, men vi snakker ikke så mye om rettssaken. Men vi vet selvsagt at den begynner på mandag, sier hun.

Linéa Viktoria Berglund er veldig klar over at hun er en ung, lyshåret jente som er ganske forsvarsløs hvis hun skulle bli utsatt for noen som vil henne vondt. Hun er blitt mer forsiktig.

Sikringssamtale

— Alle ber meg være forsiktig. Jeg går helst ikke ut etter at det er blitt mørkt. Jeg føler meg utrygg, og det er blitt verre etter det som skjedde med Sigrid. Slik tror jeg det er for unge over hele byen. Hvis jeg må gå fra venner og hjem om kvelden, ringer vi hverandre og holder kontakten helt til jeg er kommet hjem. da spør de: "Er du kommet inn døren hjemme?" "Ja", sier jeg, og først da legger vi på, sier hun.

Les også

Sigrid-siktet: - Jeg kan umulig vite hva som har skjedd

Hun forteller at det er blitt vanlig at ungdom sørger for slike sikringssamtaler når de går alene ute på kveldstid.

— Når jeg går i områder med lite folk om morgenene eller kveldene, går jeg gjerne midt i veien der det er lyst, sier hun.

Strengere mødre

Elisabeth Idland er tobarnsmor, med en sønn på 16 og en datter som akkurat har fylt 17 år. Hun forteller om et strengere regime etter at Sigrid Giskegjerde Schjetne ble tatt av dage.

— Vi har strammet inn barnas frihet etter det som skjedde med Sigrid. Mine barn får ikke lov til å være alene ute etter at det er blitt mørkt, og det aksepterer de. Trolig fordi det gir dem trygghet. Ungdom er dessverre en utsatt gruppe, sier hun.

Hayat Ali har tre barn, Abdulkarim (10), Deeqa (7) og lille Sagal (1). Hun forteller at familien snakker mye om det som skjedde med Sigrid Giskegjerde Schjetne.

— Mine barn er fortsatt veldig unge, men vi snakker mye om det som skjedde. Vi synes det er veldig trist og tenker mye på Sigrids familie, sier hun. Hun sier at både hun selv og barna synes det er skummelt, og at de er veldig forsiktige.

Elisabeth Idland er tobarnsmor, med en sønn på 16 og en datter som akkurat har fylt 17 år. De synes det er greit, og kanskje litt trygt, at hun har strammet inn friheten deres.
Hayt Ali med tre barn, Abdulkarim (10), Deeqa (7) og lille Sagal (1). Hun forteller at de snakker mye om hvor smummelt det er at Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant der de bor, og at dfe tenker mye på familien hennes.